shareit

Арестуван е мъжът, отвлякъл самолет

| от chronicle.bg |

Египетски самолет беше отвлечен от пасажер, който твърди, че носи самоубийствен колан. Няколко часа по-късно, мъжът беше арестуван, а коланът се оказа фалшив. 

Полетът от Александрия към Кайро беше отклонен към Кипър, където се приземи на летището. На борда му имало 55 пътници, сред които 8 британци и 10 американци, и 7 души екипаж. Все още не е ясна самоличността на нападателя. 

Мъжът, похитил пътнически самолет на EgyptAir вече е арестуван, съобщава кипърското външно министерство. По-малко от половин час преди това беше съобщено, че още поне 4 души напускат отвлечения самолет.

По-рано египетските власти съобщиха, че седем души са заложниците на нападателя, похитил самолет на EgyptAir. На борда на Airbus 320 са капитана, вторият пилот, жена – член на екипажа, служител по сигурността и трима пасажери. Това стана ясно от думите на египетския министър на авиацията по време на специална пресконференция заради отвлечения самолет.

На борда е имало 55 души от различни националности. Все още не е ясно дали похитителят наистина носи самоубийствен колан, но властите реагират на ситуацията така, сякаш е вярно.

По-рано беше съобщено, че похитителят на отвлечения пътнически египетски самолет е освободил всички пасажери. Това беше обявено на съвместна пресконференция председателят на Европарламента Мартин Шулц, който е на посещение в Кипър, и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Официално външният министър на Кипър обяви името на похитителя. Той се казва Саиф Елдин Мустафа.

Все още твърде много неща около случващото се не са ясни.

Първоначално беше обявено, че нападателят е идентифициран като 27-годишния Ибрахим Самаха, но по-късно стана ясно, че това е името на един от пътниците, а не на нападателя. Мъжът е изпратил 4 страници писмо на арабски до бившата си съпруга, която живее в Кипър. Твърди се, че мотивите за отвличането на самолета са лични. Мъжът настоява да получи политическо убежище на острова.

Ето какво се случи тази сутрин: 

Египетският самолет, пътуващ от Александрия за Кайро, бе отвлечен тази сутрин. Самолетът на EgyptAir по-късно е кацнал в Ларнака, Кипър. На борда му имало 55 пътници, сред които 8 британци и 10 американци, и 7 души екипаж, съобщи АФП.

Първоначално похитителят освободил жените и децата, които са били на борда. След това всички останали без четирима чужденци и екипажа.

Всички сили по сигурността в Кипър са вдигнати под тревога. Съставени са групи за управление на критичната ситуация, пишат местните медии. Външният министър на островната държава Йоанис Касулидис е в контакт с египетския си колега. Летището в Ларнака е затворено и всички самолети с полети до там са отклонени към летището в Пафос.

Кипърските власти продължават преговорите с похитителя.

Какво се случва на борда на самолета може да видите във видеото тук:

Очаквайте подробности!

 
 
Коментарите са изключени