shareit

Отпечатъци от заподозрения тунизиец върху камиона в Берлин

| от chronicle.bg |

Отпечатъци на заподозрения за атентата на коледния базар в Берлин тунизиец са открити по вратите на камиона, който се вряза в тълпата в понеделник и доведе до смъртта на 12 души, съобщава Reuters. Полицията отказва коментар по въпроса.

Продължава издирването на атентатора. „Ислямска държава“ пое отговорност за престъплението. Това е най-тежката атака на германска почва от 1980 година насам.

Нападението в Берлин повдигна въпроси за безопасността в навечерието на Коледа в Европа. Коледният базар в Берлин, където се случи нападението, беше отворен отново по-рано в четвъртък.

Полицията в Дортмунд арестува четирима души, свързани със запдозрения Анис Амри. Извършени са обиски в две жилища в северната част на Дортмунд, допълва изданието. Разследващите са тръгнали по следите на Амри, който е живял в къщата на дортмундския радикален ислямист Бобан С. Последният беше арестуван по време на антитерористична операция през ноември.

Полицията прави спецакция и на територията на град Емерих, недалеч от Дюселдорф, където се провеждат обиски в лагер за настаняване на бежанци, където преди време е бил регистриран тунизиецът.

Вестник „Билд“ твърди, че през през пролетта е било ясно, че 24-годишният Амри е търсел съюзници за нападение и е търсел оръжия. Изданието се позовава на източник от антитерористичните сили.

През март срещу него е заведено досъдебно производство заради информация, че планира обир, за да се сдобие с пари и да купи автоматични оръжия и „вероятно – да проведе атака с тях и други съучастници“.

В средата на 2016-а той е разговарял с двама бойци на ИДИЛ и тунизийските власти са подслушали разговора, преди да информират германските служби.

Полицията започна да издирва тунизиеца, след като неговите документи за самоличност бяха открити под шофьорската седалка в камиона, използван за атаката. Въпреки това властите подчертават, че Амри е само заподозрян и не е сигурно, че той е шофирал камиона.

 
 
Коментарите са изключени