Отминаващият блясък на Видин

| от Дарио Диониси |

Дойде моментът, в който осъществих една от онези скромни мечти, които можеш да изпълниш по всяко време, но просто трябва да се организираш. Повечето от вас моментално ще си помислят „Този нормален ли е?“ Mечта, свързана с Видин? Да, точно така, винаги съм искал да посетя Видин и не, нямам нищo общо с града, по каквито и да е линии. Желанието ми да посетя този красив северозападен град в последните две години бе нарасналo много и реших, че вече е време.

P4140758

Така и предприех моето поредно приключение в една от най-любимите ми части на България – Северозапазена. Преди да споделя с вас двете места, за които ще разказвам днес, искам да обърна малко повече внимание към самия град Видин.

За първи път посещавам този град и с нетърпение очаквам да отида отново, защото това не е просто поредната точка с административно значение и някаква си история, а е едно от малкото останали истински крайдунавски съкровища на България. Видин е от онези градове, които са изключително подценени и забравени. Да, вярно е, пътищата са ужасни, областта като цяло е обезлюдяла, но това по никакъв начин не означава и не трябва да означава, че е като място от третия, четвъртия или някой си друг свят. Какво от това, че е най-бедната част на Европeйския съюз? С какво по-точно това определя областта като загубена, скучна и непривлекателна?

И тук идва моментът, в който за пореден път ще се повторя – нима икономическите показатели дефинират каква е всяка част от държавата? Абсолютно не. Винаги съм твърдял, че истинското богатство на дадено място е природата, съжителството с нея, историята и традициите на посоченото население. Това е истинското богатство и не само за Видин, а за всяко малко или голямо населено място в България и извън нея, защото в крайна сметка, всичко, което изброих допринася за обогатяването и запълването на нашия личен пъзел на живота.

P4140725

Историята на Вида

Но нека сега се насочим към частица от уникалното наследство на Видин, което като цяло е и единствено по рода си за България. Първата ми спирка е крепостта Баба Вида, няма как човек да не се отправи мигновено към тази средновековна идилия.

P4140666

Обаче нека първо ви въведа с едно-две изречения в предисторията на това място преди днешната крепост, която знаем. Мястото винаги е имало отбранително значение. Първата дефанзивна постройка тук е бил построена през 3 век по време на римската империя и е носила името Бонония. След това крепостта е била ползвана активно през Първото българско царство, но най-голяма част от наследството, на което сме свидетели днес, датира от времето на Второто българско царство. Тогава крепостта е била под управлението на цар Иван Срацимир, който е допринесъл за построяването на многобройни вътрешни постройки.

В днешно време крепостта Баба Вида се слави с факта, че е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Тя предоставя емоция, която никъде другаде не може да се почувства. А помещенията й са превърнати в музей, като има много информационни табели, различни открити предмети от историята й, дори и стая/затвор, в която има инструменти, с които турците са мъчили затворниците.

P4140724

Най-магичният момент на това място настъпва, когато се разхождате по стените на крепостта, катерите кулите или просто заставате на балконите до топовете, и всичко това само на няколко метра от красивия Дунав… безценно!

P4140678

Полезна информация

Мястото е подходящо за семeйна разходка;
Има голям паркинг в самото начало на парка;
От самото влизане в града има табели, които насочват към крепостта;
Не мисля, че има нужда да ви убеждавам да посетите това място, защото знам, че ще си направите този подарък;

Руини на толерантността

Втората забележителност, ако така мога да я нарека, е истински екот от едно славно минало. Видинската синагога е една величествена сграда, която макар и да е загубила някогашния си блясък и величие, впечатлява с архитектурата си до ден днешен.

P4140759-2

Както може да видите от снимките, това което е останало днес, са само спомени от красотата на едно минало. Историята на синагогата датира от 1894 година, като тя е построена на мястото на предишната синагога, която е била разрушена по време на Руско-турската освободителна война.

След войната, благодарение на дарения от еврейската общност от цяла България, се поставя началото на строеж и в рамките на една година е построена днешната сграда, от която са останали само красиви символики и руини.

Преди да бъде изцяло изоставена през 1950 година синагогата е била ползвана като склад, като именно това допринесло до силното окаяно състояние, в което се намира днес.

IMG_0840

Но нека гледаме от ведрата страна на нещата. Независимо от сегашното състояние на синагогата може да кажем, че все още изглежда зашеметяващо красиво и е уникален паметник на културата. И вярвам, че един ден тя ще бъде възстановена и ще си върне облика, който заслужава.

 
 

Най-големите егоисти в историята

| от chr.bg |

За да станеш велик, трябва да си и малко егоист. Дори повече от малко, защото всички сме поне мъничко егоисти, но далеч не всеки от нас е велик – с лошо или с добро.

Хората в галерията ни днес обаче са пословични с егоизма си. Той се изразявал по най-разнообразни начини – от болезнено дразнещо неотстъпване в спор, до убийството на десетки милиони.

Грандоманията и егоизмът могат да ни заведат до страхотни висоти. Но могат и да са невъобразимо скъпи. Всеки един от тези хора плаща скъпо за поведението си.

 
 

Принц Хари и Елтън Джон ще лансират коалиция срещу вируса ХИВ

| от chr.bg |

Британският принц Хари и музикантът Елтън Джон ще се обединят, за да лансират „глобална коалиция“ за лечение на вируса ХИВ сред мъжете, съобщи Ройтерс. Двамата подкрепят много активно борбата срещу ХИВ и СПИН. Елтън Джон има специална фондация, учредена с тази цел.

Елтън Джон, който е на 71 години, пя на погребението на принцеса Даяна, майката на принц Хари. Той беше сред гостите на сватбата му с Меган Маркъл през май. Принц Хари участва заедно с Елтън Джон в обсъждане на опасността от вируса ХИВ за младите – „единствената демографска група, в която заразите с вируса ХИВ се увеличават, а не спадат“.

„Важен резултат от тази работа е спешната необходимост да бъде подобрен достъпът на мъжете до изследвания за вируса ХИВ и лечение“ – каза Елтън Джон. Около 36,7 милиона души по света са заразени с ХИВ, по данни на ООН за 2016 г. Само половината от мъжете се лекуват, в сравнение с 60 процента от жените.

Подробности за инициативата на Елтън Джон и принц Хари ще бъдат съобщени на международна конференция по въпросите на СПИН в Амстердам в края на месеца.

 
 

Откриха музей на Джеймс Бонд… в Алпите

| от chronicle.bg |

Къде другаде, ако не в Алпите, би бил издигнат музей на най-известния таен агент в историята? В най-новия филм за Джеймс Бонд мъжът рискува живота си в Австрийските Алпи. На въпросната снимачна площадка, на над 3000 метра надморска височина нов музей с футуристичен дизайн пресъздава света на прочутия секретен агент на Нейно Величество, предаде Франс прес.

Бетонна сграда с форма на паралелепипед, издигната върху планински склон, очаква посетителите, които трябва да ползват лифт, за да стигнат до нея. От новия музей „007 Елементи“ в областта Тирол, който отвори врати тази седмица, се открива гледка към планинските върхове наоколо. В ски-курорта Зьолден в района Йоцтал в Алпите са заснети редица сцени от „Спектър“ – 24-ия филм от поредицата за Бонд.

В музея, проектиран в тясно сътрудничество с продуциралата филмите за Бонд британска компания, посетителите могат да се потопят визуално и звуково в атмосферата, която цари зад кулисите на поредицата. Сградата с площ 1300 кв.м е построена на 3050 метра надморска височина.

Температурата в залите е отрицателна дори през лятото. На посетителите се предлага 9-етапно филмово пътуване в тъмни зали и тунели, в които са инсталирани огромни екрани и огледала. Поредицата е представена чрез редица актьори, превъплътили се в образа на Бонд, и чрез митични места от филмите за агент 007. Посетителите могат също да видят екшън сцени от поредицата и да научат тайни, свързани със заснемането им. „Искахме да създадем усещането, че посетителят преживява случващото се във филмите за Бонд посредством ефекта от архитектурата, звука и светлината“, поясни Нийл Калоу, който е сценограф на редица филми от поредицата и е допринесъл за създаването на музея.

 
 

Снимки от кръщенето на принц Луи

| от |

Кралското семейство разпространи снимки от кръщенето на сина на принц Уилям – принц Луи, на които той е в ръцете на майка си, херцогинята на Кембридж Катрин.

Четирите официални снимки са направени в Кларънс хаус в Лондон след кръщенето на принц Луи в параклиса на двореца Сейнт Джеймс на 9 юли. Техен автор е фотографът Мат Холиоук.

„Всички бяха в толкова добро настроение. Беше удоволствие да ги снимам“ – каза Мат Холиоук, който направи официалните портрети и за 70-ата годишнина от сватбата на кралица Елизабет Втора и принц Филип.

 

Кейт и принц Уилям позират с трите си деца – принц Луи, принцеса Шарлот и принц Джордж, както и с роднините си.  

На едната от тях Кейт е в градината и гледа бебето, облечено в пищна кръщелна рокля – копие на роклята, носена от първородната дъщеря на кралица Виктория през 1841 г.

 

The Duchess of Cambridge and Prince Louis in the garden at Clarence House, following Prince Louis’s christening. by Matt Holyoak.

Публикация, споделена от Kensington Palace (@kensingtonroyal) на

На снимките са също принц Хари и съпругата му Меган, наричани вече херцог и херцогиня на Съсекс, принц Чарлз и съпругата му Камила, семейство Мидълтън – родителите и сестрата на Кейт Пипа със съпруга й, както и брат й Джеймс.

Принц Луи се роди на 23 април.