Отминаващият блясък на Видин

| от Дарио Диониси |

Дойде моментът, в който осъществих една от онези скромни мечти, които можеш да изпълниш по всяко време, но просто трябва да се организираш. Повечето от вас моментално ще си помислят „Този нормален ли е?“ Mечта, свързана с Видин? Да, точно така, винаги съм искал да посетя Видин и не, нямам нищo общо с града, по каквито и да е линии. Желанието ми да посетя този красив северозападен град в последните две години бе нарасналo много и реших, че вече е време.

P4140758

Така и предприех моето поредно приключение в една от най-любимите ми части на България – Северозапазена. Преди да споделя с вас двете места, за които ще разказвам днес, искам да обърна малко повече внимание към самия град Видин.

За първи път посещавам този град и с нетърпение очаквам да отида отново, защото това не е просто поредната точка с административно значение и някаква си история, а е едно от малкото останали истински крайдунавски съкровища на България. Видин е от онези градове, които са изключително подценени и забравени. Да, вярно е, пътищата са ужасни, областта като цяло е обезлюдяла, но това по никакъв начин не означава и не трябва да означава, че е като място от третия, четвъртия или някой си друг свят. Какво от това, че е най-бедната част на Европeйския съюз? С какво по-точно това определя областта като загубена, скучна и непривлекателна?

И тук идва моментът, в който за пореден път ще се повторя – нима икономическите показатели дефинират каква е всяка част от държавата? Абсолютно не. Винаги съм твърдял, че истинското богатство на дадено място е природата, съжителството с нея, историята и традициите на посоченото население. Това е истинското богатство и не само за Видин, а за всяко малко или голямо населено място в България и извън нея, защото в крайна сметка, всичко, което изброих допринася за обогатяването и запълването на нашия личен пъзел на живота.

P4140725

Историята на Вида

Но нека сега се насочим към частица от уникалното наследство на Видин, което като цяло е и единствено по рода си за България. Първата ми спирка е крепостта Баба Вида, няма как човек да не се отправи мигновено към тази средновековна идилия.

P4140666

Обаче нека първо ви въведа с едно-две изречения в предисторията на това място преди днешната крепост, която знаем. Мястото винаги е имало отбранително значение. Първата дефанзивна постройка тук е бил построена през 3 век по време на римската империя и е носила името Бонония. След това крепостта е била ползвана активно през Първото българско царство, но най-голяма част от наследството, на което сме свидетели днес, датира от времето на Второто българско царство. Тогава крепостта е била под управлението на цар Иван Срацимир, който е допринесъл за построяването на многобройни вътрешни постройки.

В днешно време крепостта Баба Вида се слави с факта, че е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Тя предоставя емоция, която никъде другаде не може да се почувства. А помещенията й са превърнати в музей, като има много информационни табели, различни открити предмети от историята й, дори и стая/затвор, в която има инструменти, с които турците са мъчили затворниците.

P4140724

Най-магичният момент на това място настъпва, когато се разхождате по стените на крепостта, катерите кулите или просто заставате на балконите до топовете, и всичко това само на няколко метра от красивия Дунав… безценно!

P4140678

Полезна информация

Мястото е подходящо за семeйна разходка;
Има голям паркинг в самото начало на парка;
От самото влизане в града има табели, които насочват към крепостта;
Не мисля, че има нужда да ви убеждавам да посетите това място, защото знам, че ще си направите този подарък;

Руини на толерантността

Втората забележителност, ако така мога да я нарека, е истински екот от едно славно минало. Видинската синагога е една величествена сграда, която макар и да е загубила някогашния си блясък и величие, впечатлява с архитектурата си до ден днешен.

P4140759-2

Както може да видите от снимките, това което е останало днес, са само спомени от красотата на едно минало. Историята на синагогата датира от 1894 година, като тя е построена на мястото на предишната синагога, която е била разрушена по време на Руско-турската освободителна война.

След войната, благодарение на дарения от еврейската общност от цяла България, се поставя началото на строеж и в рамките на една година е построена днешната сграда, от която са останали само красиви символики и руини.

Преди да бъде изцяло изоставена през 1950 година синагогата е била ползвана като склад, като именно това допринесло до силното окаяно състояние, в което се намира днес.

IMG_0840

Но нека гледаме от ведрата страна на нещата. Независимо от сегашното състояние на синагогата може да кажем, че все още изглежда зашеметяващо красиво и е уникален паметник на културата. И вярвам, че един ден тя ще бъде възстановена и ще си върне облика, който заслужава.

 
 

„Джейн Фoнда в пет действия“ – историята на една жива икона

| от chr.bg |

Момичето в съседство, секс символът, активистката, фитнес магнатът – носителката на „Оскар“ Джейн Фонда е живяла живот, белязан от противоречия, трагедии и трансформации, като през цялото време е била в светлината на прожекторите. Режисиран и продуциран от награждаваната документалистка Сюзaн Лейси, филмът е интимен портрет на живота на Джейн до момента. Включени са интервюта с Робърт Редфорд, Лили Томлин, продуцентката Пола Уайнстийн и бившите й съпрузи Том Хейдън и Тед Търнър. Първите четири действия са посветени на четирима мъже, с които е била и които са повлияли професионалните и личните й амбиции. Петото действие е посветено на самата Фонда, която най-после се изправя срещу демоните си, намира път към семейството си и продължава кариерата си като актриса и активистка, която слуша вътрешния си глас.

Документалният филм „Джейн Фoнда в пет действия“ на HBO се базира на 21 часа интервюта с Фонда, която говори скромно за живота и грешките си. Тя изследва болката от самоубийството на майка си, емоционалната липса на баща й, 30-годишна борба с хранителни разстройства и три брака с влиятелни и тотално различни един от друг мъже. „Джейн Фoнда в пет действия“ също така включва интервюта със семейството и приятелите й, както и лични видеа и кадри от 80-годишния живот на Фонда до днес, както тя сама та го нарича – „началото на последното действие, в което играя“.

© 2018 Home Box Office, Inc. All rights reserved_1

Премиерата на „Джейн Фoнда в пет действия“ по HBO GO е днес, 25 септември, а любителите на традиционната телевизия могат да го гледат по HBO на 4 октомври от 22:45 часа. Трейлърът можете да видите накрая на текста

Нейните спомени разкриват степента, в която е била определяна и контролирана от желанията, амбициите и богатството на влиятелните мъже в живота й и колко много нейните несигурност, страхове и импулсивни действия са й пречили да бъде човекът,  когото се стреми да бъде.

Джейн си спомня, че израства „под сянката на национална икона“  –  баща си Хенри. Един от най-обичаните актьори на своето време, Фонда е дистанциран баща в личния живот, пренебрегващ семейството си и забъркал се в афера, която води до разклатеното психическо състояние и самоубийството на майката на Джейн.

Пътят на Джейн я води импулсивно във Франция, за да преживее кинематографичната революция на френската Нова вълна. Там тя се омъжва за режисьора Роже Вадим, съгласявайки се да живее „оживен и хедонистичен“ живот. Близостта на Фонда с лявото политическо движение в Париж я вдъхновява да говори за ролята на Америка във Виетнам. Тя се е включва в антивоенния активизъм и с дейностите си печели прякора „Ханой Джейн“ и познанства в администрацията на Никсън, където се среща с втория си съпруг, политика Том Хейдън.

© 2018 Home Box Office, Inc. All rights reserved_2

„Горда съм за повечето от онова, което направих“, спомня си Фонда за периода, когато тя се превърна в раздвояваща политическа фигура, „но и много съжалявам за някои неща, които направих“. Паралелно с активисткото й пробуждане актьорската й кариера се развива с филми като „Клут“ и „Завръщане у дома“, а „Барбарела“ поставя завинаги отпечатъка на секссимвол към името й, тя създава касета с упражнения, която да финансира активистките и начинания и се развежда със съкрушения Хейдън, от който има син. Погълната от привързаността си към третия си съпруг, милиардерът-магнат Тед Търнър, се оттегля от светлините на прожекторите, докато не осъзнава, че има с какво още да допринесе и на двата фронта, в които се развива.

Днес Джейн Фонда се занимава с актьорска и политическа активност и продължава да демонстрира, че няма ограничения за възможностите в един живот, когато е пълен със самоосъзнаване, честност и упорита работа. Като такава я показва и Сюзан Лейси в двучасовия документален филм на HBO.

 
 

Ах, този джаз на Катрин Зита-Джоунс!

| от chronicle.bg |

 Катрин Зита-Джоунс е от онези актриси, които доказват, че не е необходимо да имаш десетки добри роли една след друга – достатъчно е да имаш няколко, но да са право в десятката.

Уелската актриса е една от най-характерните в киното. Играе от ранна детска възраст, прави пробива си в киното през 1998 г. Във филма на Мартин Кампбел, „Маската на Зоро“. Получава световна слава след тази роля, която обаче идва със съответните „странични ефекти“. А именно – физическият облик като основна характеристика. Колко грешно предполагане, защото само след 4 години на екрана се появява Велма Кели – жената от „Чикаго“. Наричаме я жена понеже Зита-Джоунс прави от един персонаж жив човек, който и до днес е сред най-запомнящите се не само в жанра на мюзикълите, но и в киното като цяло.

Не, Катрин Зита-Джоунс никога не е била и никога няма да бъде просто красив секссимвол, който пробива с помощта на външен вид. Дали е съблазнителката от „Маската на Зоро“, убийцата от „Чикаго“, бременната съпруга готова на крайности от „Трафик“ или дори Оливия де Хавиланд от „Вражда: Бети и Джоан“ Катрин Зита-Джоунс е неотразима – като жена и като актриса.

Вчера тя навърши 48 години. Само можем да й се възхищаваме (а жените да й подражават). По този случай събрахме любимите ни нейни роли. Вижте ги в галерията горе.

 
 

Пабло Неруда: „Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.“

| от chronicle.bg |

Множество критици казват, че той е най-великият поет, пишещ на испански език, за времето си. Труден за превеждане от преводачите, затова например читателите в Северна Америка имат трудности да го възприемат. Това не пречи обаче един критик да го нарече „Уолт Уитман на юга“.

Рикардо Рейес Басоалто е роден в малък град в централната част на Чили през 1904 г. Започва да пише поезия, когато е едва на 10. Баща му не одобрява литературните му амбиции.

Още в юношеските си години се запознава с поета Габриела Мистрал, който го поощрява да продължи да пише. Не подписва творбите с истинското си име и вместо това използва псевдонима, с който ще стане световно известен – Пабло Неруда.

Първите му произведения се появяват в списанията. Използва псевдонима си, за да избегне конфликт с баща си. Когато е на 19 години, стихосбирката „Twenty Love Poems and a Song of Despair“ го правi знаково име в Латинска Америка. Предвид крехката възраст на автора и темата за еротиката в тях, някои ги посрещат с противоречиви мнения. От тях в бъдеще ще бъдат продадени милиони копия.

През 1971 г. печели Нобелова награда за литература. Габриел Гарсия Маркес го нарича „най-великият поет на ХХ век, на който и да е език„.

Днес се навършват 45 години от смъртта на Пабло Неруда. Затова показваме малка част от огромното му наследство.

Close-Up Of Pablo Neruda
Getty Images

„Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, нека поне любовта ни спаси от живота.“

„Всяко произведение, което в наши дни, когато заплахата е надвиснала над целия свят, не служи на делото на свободата, е предателство. Всяка книга днес трябва да се превърне в куршум.“

„Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.“

„Смехът е езикът на душата.“

„Нека с щедрост забравим тези, които не ни обичат.“

Pablo Neruda
Getty Images

„Не си като никоя друга, щом аз те обичам.“

„Да чувстваш любовта на тези, които обичаш, е огън, който захранва живота.“

„Всичко е една церемония в дивата градина на детството.“

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

„Съдбата ми беше да обичам и да се сбогувам.“

Neruda And Publisher
Getty Images

„Душата ми е празна въртележка по залез слънце.“

„Любовта е сблъсък на светкавици.“

„В една целувка ще узнаеш всичко, което не съм казвал.“

„От тъга на тъга любовта преминава през островите си

и посява корени, поливани с плач.“

„Очите ти носят цвета на Луната.“

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави със черешите.“

 
 

Възходът на жените супергерои

| от chr.bg |

Въпреки, че мъжете супергерои доминират екрана и през 2018 година, има значителен и обещаващ напредък и при жените супергерои. По този повод в интернет се появи доста сполучливо фенско видео, което отбелязва това. То ни показва героините от вселената на DC и Marvel, както и техните най-добри моменти. Кадрите са от филми като „Wonder Woman“, „Avengers: Age of Ultron“, както и от трейлъра на „Captain Marvel“.

Фенските видеа в интернет – монтажи, пародии и т.н. – имат голямо значение. Виждали сме анимации, които представят героите по свой начин или пък възраждат стари такива. Понякога феновете се справят дори по-добре от екипа на филма. В този случай обаче gabi от Туитър прави нещо съвсем ново.

Тя редовно прави подобни видеа. Нека видим това:

 

 

Едно от най-хубавите неща е, че тонът на трелъра (нека го наречем така) е същия, какъвто би бил, ако се отнасяше за Капитан Америка, Железният човек, Батман и сие. Той показва тези способни жени в пика на силите им, както и в най-тъмните им моменти. Гласът зад кадър разказва история как героините преминават през трудности, за да станат това, което са сега; как взимат съдбата си в свои ръце. Дори можем да видим от някои от тях характерната супергеройска походка. Това е едно настина добро начало.