shareit

Отложиха парламентарните избори в Македония

| от chronicle.bg |

Насрочените за 5 юни парламентарни избори в Македония бяха отменени, предаде  Ройтерс.

Парламентът прие изменения в изборния закон без да определя нова дата на изборите, които бяха свикани съгласно споразумение за излизане от политическата криза, постигнато миналата година с посредничеството на Европейския съюз.

Това решение беше взето, след като опозицията обяви, че ще бойкотира вота, тъй като според нея той няма да бъде честен. Конституционният съд в Скопие прекрати предизборната кампания и забрани провеждането на предсрочните избори. Веднага след това, председателят на парламента Трайко Веляновски свика Народното събрание, което бе разпуснато на 7 април. Депутатите приеха промени в изборния закон, които анулираха свикването на изборите на 5 юни.

Отлагането на изборите бе ключово искане на хилядите демонстранти, които излизат по улиците на столицата Скопие почти всяка вечер от 12 април. Те бяха провокирани от решението на президента Георге Иванов да амнистира политиците, замесени в скандала с масовото подслушване на македонски граждани.

По-рано Европейският съюз предупреди, че правителството, което би било съставено след бойкотирани от опозицията избори, няма да е легитимно, допълва АФП.

С 96 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ парламентът на Македония прие по съкратената процедура измененията в Изборния кодекс, според които се отменя провеждането на изборите на 5 юни. Не се предвижда и нова дата за вота.

Депутатите приеха и оставките на министрите на вътрешните работи Оливер Спасовски и на труда и социалната политика Фросина Ташевска Ременски, както и на заместник-министрите от редовете на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ).

Ованкантените министерски постове ще заемат съответно Митко Чавков и Диме Спасов, които изпълняваха тези длъжности преди Спасовски и Ременски.

Председателят на парламента Трайко Веляновски насрочи днешното заседание на парламента, само няколко часа след като Конституционният съд забрани всякакви изборни действия в страната.

В западната ни съседка трябваше да се проведе предсрочен парламентарен вот на 5 юни, но поради отказа на трите основни политически партии да участват в него, се стигна до тежка политическа криза.

 
 
Коментарите са изключени