shareit

Откриват изложба на Банкси в Рим

| от chronicle.bg |

Около 150 творби на Банкси, британският майстор на стрийт-арта, са изложени от вторник в Рим в рамките на една от най-големите експозиции на този автор.

Изложбата на тайнствения творец, който упорито поддържа мистерията около своята персона, е озаглавена „Война, капитализъм и свобода“ – първата която събира такава богата колекция от негови творби в музей.

В редките интервюта които той осъществява единствено чрез имейли, Банкси понякога се спира на парадокса на своето творчество. От една страна, то е безплатно, защото се показва на улицата, а от друга страна, художникът има нужда от средства, за да се издържа.

Специалисти отбелязват, че Банкси все пак упражнява своето изкуство по два начина. Най-напред, чрез стрийт-арт, а след това – и по комерсиален начин, което му позволява „чинията му да не остава празна“.

За да бъде осъществена изложбата в Палацо Чипола кураторите са прибягнали до частни колекционери от цял свят.

Творбите са от периода 1998-2011 година. Сред изложените произведения е известното изображение „Flower Thrower“ – млад мъж със скрито от шал лице, който вместо коктейл „молотов“ хвърля букет цветя.

Банкси е един най котираните стрийт художници в света, като неговите творби достигат хиляди евро.

 
 
Коментарите са изключени