shareit

Откриха странна радиация около планетата Плутон

| от chronicle.bg |

Учените от космическата рентгенова обсерватория „Чандра“ са засекли излъчване на радиционни лъчи от Плутон – ледената планета, която стои на повече от четири милиарда километра от Слънцето. Това е доста необичайно откритие, тъй като радиационните лъчи обикновено означават газове с температури от милиони градуси.

Ако откритието се потвърди, Плутон ще се окаже най-далечният известен източник на радиация в Слънчевата система, което пък тотално ще промени представата за планетата-джудже.  До момента  най-отдалечените тела с рентгеново лъчение в Слънчевата система бяха пръстените и дискът на Сатурн.

Плутон е най-големият обект в Кайперовия пояс, който е съставен от малки тела, орбитиращи отвъд Нептун. Едно възможно тълкувание на откритието е, че междупланетни магнитни полета в Кайперовия пояс са концентрирали по-голямо от очакваното количество слънчеви частици в район, обкръжаващ Плутон. Друго обяснение е, че радиацията се е формирала в резултат на взаимодействието между газове, обкръжаващи Плутон, и слънчеви ветрове.

 
 
Коментарите са изключени