shareit

Откриха първите водни облаци отвъд Слънчевата система

| от chronicle.bg |

Астрономи от Университета на Калифорния в Санта Круз направиха едно от най-важните астрономически открития за последните десет години. Учените са намерили солидни доказателства за съществуването на водни облаци отвъд пределите на нашата Слънчева система.

Подобна находка е намерена за първи път в историята, а облаците са открити около звездата WISE 0855, която се намира на относително близкото разстояние от 7.2 светлинни години. Тя представлява т.нар. кафяво джудже, което е изградено преди всичко от газ и звезден прах. Подобни образувания възникват при гравитационния колапс на звезден прах и газ.

Откритието е направено с изследване на инфрачервения спектър с цел да бъдат намерени следи от абсорбиране на вода около звездата.

WISE 0855 има идеалната температура за формирането на вода или облаци с водни капки. Тя е открита през 2014 г. и има около пет пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Температурата ѝ е около 250 келвина, което я прави едно от най-студените подобни кафяви джуджета извън Слънчевата система.

 
 
Коментарите са изключени