shareit

Откриха паметник на Васил Левски в парка на Военната академия

| от chronicle.bg |

Днес в парка на Военната акдемия „Г.С. Раковски“ официално беше открит нови паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на български патриотично-военни организации.

На тържественото откриване в парка на Академията, което започна в 11 часа, присъстваше държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Росен Плевнелиев.

В тържествената си реч той отправи думи на благодарност към военно-патриотичните организации, съюзи и сдружения, както и към „всички онези родолюбиви българи, които с труда и всеотдайността си допринесоха да се реализира благородната инициатива за издигане на паметник на Васил Левски“.

Плевнелиев напомни, че „Левски е най-светлата личност в българската история и завинаги ще остане в националната памет със своето слово, дело, велика саможертва, с примера, който дава, с безграничната си обич към род и Родина“.

Плевнелиев използва случая за да призове българите да се „освободим от догми и предразсъдъци, да дадем път на ценностите, а не на страховете си, да повярваме в силата си на свободни хора, да повдигнем националното си самочувствие“.

Той се изказа срещу ксенофобията, езика на омразата, крайния популизъм и национализма, които набират скорост в България и света. Вместо това призова за модерен патриотизъм и „просветен национализъм, стъпили здраво на любовта към родината и уважението към различните“.

Днес във парка на Военната Академия е обявен „ден на отворените врати“ от 10:00 до 14:30 часа. Церемонията продължава с тематичен празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили в зала „Тържествена“ на Военната академия. започна Програмата включва още посещение на музейния кът, както и параклиса „Свети Архангели“.

Това е 136-ия паметник на Апостола в България. Идеята за бюста, поставен на пиедестал, датира още от 2012-та година. Паметникът е висок около 4 метра, а в основата му има кръст.

 
 
Коментарите са изключени