shareit

Отказахме на Русия въздушен коридор за полети към Сирия

| от chronicle.bg |

България е отказала на Русия въздушен коридор за полети на самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Българското Министерство на външните работи е потвърдило информацията, която по-рано беше разпространена от гръцки медии.

Ние не разрешихме преминаването на руски военно-транспортни самолети през територията на България във връзка с това, че въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения. Българското Министерство на външните работи самостоятелно е взело това решение, заяви говорителката на министерството Бетина Жотева, цитирана от БГНЕС.

Министерство на външните работи е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни самолети, за полети от Русия до Сирия през месец септември. В официално съобщение на институцията се посочва, че основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане през българското въздушно пространство относно целта на полетите и превозвания товар, съобщава БНР.

Агенция Ройтерс разпространи по-рано днес тази информация с гриф „Спешно“, позовавайки се на говорителя на външното ни министерство Бетина Жотева.

Реакция от руска страна изрази пред агенция ТАСС заместник-председателят на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров. Той подчерта, че за Русия няма голямо значение дали ще получи от България или Гърция разрешение за прелитане, защото Москва използва за целта въздушното пространство на Закавказието и Иран.

Руската информационна агенция „Новости“ също информира за решението на българските власти във водеща статия, озаглавена „София затваря небето за руски самолети с помощи за Сирия до 24 септември.“

 
 
Коментарите са изключени