shareit

Откъде идва близостта между Трюдо и Тръмп

| от chronicle.bg, по QZ |

Изглежда така сякаш между премиера на Канда Джъстин Трюдо и американския президент Доналд Тръмп няма нищо общо.

От избирането си досега Трюдо си е спечелил уважението на прогресивните по света, изказвайки се в подкрепа на феминистките, заселвайки сирийски бежанци и осъщестявайки бюджет без съкращение.

Той се съблича до кръста и прегръща панди. От друга страна е Доналд Тръмп. Той спечели изборите в САЩ, след като обещаваше да изгради стена между Щатите и Мексико, проявявайки непрекъснато сексизъм, обещавайки да забрани мюсюлманите в САЩ или да направи регистър на мюсюлманите в САЩ.

Въпреки това поздравлението на Трюдо за встъпването на Тръмп в длъжност звучеше по-топло, отколкото феновете му са очаквали.

В своето публично изявление Трюдо казва, че „Канада няма по-близък приятел, партньор и съюзник от Съединените щати“ и че Отава чака с нетърпение да работи „много тясно с избраният президент Тръмп, неговата администрация и с Конгреса на Съединените щати в идните години, включително по въпроси като търговия, инвестиция, международен мир и сигурност“.

“Връзката между двете държави служи като модел за света. Нашите споделени ценности, дълбоки културни връзки и силно интегрирани икономики ще продължат да предлагат основа за напредъка на силните ни и перспективни партньорства”.

Освен това той покани Тръмп на среща, на която да обсъдят сферите на общ интерес.

Въпреки техния напълно различен подход към политиката, това е логично. Търговията със стоки и услуги между Канада и САЩ достигна 650 милиарда долара през 2015 година, а САЩ доминира в чуждестранната търговия. На Трюдо ще се наложи да работи със САЩ. Колкото и икономически аргументирано обаче да звучи, това не се приема добре от феновете на Трюдо.

 
 
Коментарите са изключени