shareit

Откъде електроинженерът Роуън Аткинсън черпи вдъхновение за Мистър Бийн

| от |

Роуан Аткинсън, човекът, който играе (в случай, че не знаете) Мистър Бийн, има магистърска степен по електроинженерство.

Първоначално Аткинсън завършва бакалавърска степен по електротехника в Университета в Нюкасъл, преди да се запише в магистърската програма по електроинженерство в Куийнс Колидж на Оксфорд през 1975 г. Докато работи върху образованието си, той също така участва и в няколко различни клубове, включително в Клубът по драма на Университета Оксфорд, Оксфорд ревюто и Клубът на експериментален театър.

Kabarett der Komiker; Jacques Tati 013575c

Жак Тати в Германия, 1938 г.

Персонажът на Мистър Бийн, единствено без името, започва да кристализира в ума на Аткинсън някъде през този период от живота му. Характерът на образа трябва да наподобява „дете в тялото на голям мъж“, подобно на емблеми на „физическия хумор“, изобразени от известни актьори като Бъстър Кийтън, Чарли Чаплин и Жак Тати (по-специално героят на Мосю Хул, изигран от Тати).

В началото Аткинсън играе подобен на мистър Бийн образ, наречен Робърт Бокс, който се появява в еднократния ситком на ITV през 1979 г. „Canned Laughter“.

Едно от най-ранните изяви на Бийн е на комедийния фестивала „Just for Laughs“ в Монреал, Квебек, Канада, през 1987 г. Когато програмните координатори го подреждат в програмата на фестивала, Аткинсън настоява да изпълни скеча си пред френскоговорящата публика, а не пред английскоговорящата. Тъй като изобщо няма френски диалог в репертоара си, програмните координатори не можаха да разберат защо иска подобно нещо. Оказва се, че цялото участие на Роуън на фестивала е тест за Мистър Бийн – той искаше да види дали физическия аспект на комедия на персонажа му ще се представи на международна сцена с неанглоезична публика.

Името „Мистър Бийн“ Аткинсън измисля, чак след като получи възможност да направи телевизионен сериал (който в последствие се казва съответно „Mr. Bean show“). По време на ранните етапи на продукцията екипът предлага различни имена за героя – първоначално Мистър Уайт, а след това няколко имена, базирани на зеленчуци и други растения като Мистър Морков или Мистър Карфиол. В крайна сметка обаче се спират на Мистър Бийн (bean на английски език означава боб).

Други забележителни герои, които Роуън Аткинсън ще играе през кариерата си са: Зазу (пилето) в „The Lion King“ на Дисни, Джони Инглиш в едноименния филм, различни герои на великия ситком „Blackadder“, както и много други.

Бъстър Кийтън (силно подценяван комедиен актьор, може би заради сянката на Чарли Чаплин), чийто стил на игра беше много подобен на този на Бийн (защото, както казахме, го вдъхновява), също вдъхновява комедията и на друг велик актьор – Джаки Чан – според автобиографията на самия Джаки.

Кийтън е обявен за седмият най-голям режисьор за всички времена от Entertainment Weekly. Освен това той е класиран на 21 място в класацията „Най-големите актьор на всички времена“ на Американския филмов институт. В ранните си неми филми той беше известен с това, че играе всичките си скечове и каскади с напълно безизразно лице, което според него провокира повече смях, отколкото ако лицето му имаше повече изражения.

Кийтън стартира в шоубизнеса едва на четири години през 1899 г., играейки в комедиен скеч заедно с родителя си. Неговата ролята в този период обикновено е да разгневи баща си, след което баща му ще го хвърли през сцената, за да падне под нея при оркестъра. Въпреки че това може да звучи грубо, баща му го е научил как да пада така, че да не се нарани. Въпреки това татко Кийтън няколко пъти е бил арестуван за насилие над деца, но когато малкият дойде и покаже, че не е пострадал по никакъв начин, полицията го пуска на свобода.

Бъстър казва за паданията: „Умението да падам безопасно беше в основата на кариерата ми. Започнах толкова млад, че то ми стана като втора природа. Няколко пъти щях да умра, ако не успявах да се приземя на пода като котка. Имитациите на нашето изпълнение не продължаваха дълго, защото хората не издържаха на тормоза.“

В ретроспекция, докато инвестицията в магистърските програми обикновено се изплаща по по-традиционен начини, създаването на персонажа на Мистър Бийн, докато е още в колежа, изненадващо се оказа по-изгодно и печелившо за Аткинсън от реалното му обучение. Следващата телевизионна програма след „Mr. Bean show“, базирана на неловкия господин, продължава пет години и става изключително популярна в Обединеното кралство със скромни рейтинги от само 19 милиона зрители. В допълнение към това, има и два филма (до този момент) с участието на Бийн – „Bean“ и „Mr. Bean’s Holliday“, които заедно изкарват почти половин милиард долара в кината по света (съответно 250 милиона долара и 230 милиона долара), като същевременно струват само 22 милиона долара за снимките на първия филм и 25 милиона долара за втория.

А в ранните си актьорски дни Аткинсън изкарва книжка за шофьор на камион като начин да спечели пари, докато се утвърди като актьор.

 
 
Коментарите са изключени