shareit

Отбелязваме Деня на Европа

| от chronicle.bg |

България ще се включи в честванията по случай 9 май – Денят на Европа, когато страните от континента отбелязват годишнина от края на Втората световна война и от историческата декларация за обединение на Европа на Робер Шуман.

Официалната церемония по случай Деня на Европа ще се състои от 10 ч. пред сградата на президентството на „Дондуков“ 2, където ще бъде издигнато знамето на ЕС. На събитието ще присъстват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и други официални лица.

По случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати за ученици, съобщиха от представителството.

Светлинното 3D мапинг шоу „Европа – твоят дом“, посветено на историята на членството на България в ЕС и на общите споделени ценности на Съюза, ще може да се види в 21.30, 21.50 и 22.15 ч. при Дома на Европа на ул. „Раковска“. Шоуто може да бъде гледано и в интернет на www.europarl.bg и във Facebook страницата на Информационното бюро чрез Facebook Live.

В Борисовата градина ще има приключенско състезание за ученици, а на Терминал 2 на летище София – празничен концерт. Популярни класически произведения ще представят музикантите от струнен квартет Симфониета „София“.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита декларация за обединение в Европа, припомня БТА. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

 
 
Коментарите са изключени