shareit

Островът, на който всички къщи са „умни“

| от Мария Киримова |

Със сигурност всички сте си мечтали домът ви да може да върши домашната работа, докато вие най-спокойно се излежавате на дивана. При бурното развитие на  технологиите, просто не можете да не се зачудите дали подобна технология вече не е изобретена. Отговорът на този въпрос е: не точно.

Колкото и да искате, къщата ви няма изведнъж да се научи да готви, да пере чаршафи и да намира другарчета на самотните чорапи. Но пък може да се научи на други доста по-интересни трикове.

Остров Джеджу е най-южната точка на Южна Корея. Той е и най-горещата туристическа дестинация на страната – неговите красиви плажове, уникална природа и дремещи вулкани, привличат пътешественици от целия свят.

Междувременно на североизточния му бряг, малко по-далеч от многобройните любители на слънцето, се провежда експеримент, чийто ефект скоро ще бъде усетен в цялата страна, че дори и по света.

Почти всяка една къща в тази област е „умна” и е свързана с другите в т.нар. интелигентна мрежа.

Тези домове са главните герои в задачата на корейското правителство да намали производството на въглероден диоксид и да се насочи към природосъобразно и устойчиво развитие. Целта е оптимизация на използваната енергия, чрез употребата на нови възобновяеми източници. До 2030г. правителството планира 30% от жителите да заживеят в подобни умни къщи.

Тестовата мрежа на остров Джеджу е най-големият подобен проект в света. Първата му фаза приключи през май 2011г., като тя включваше построяването на интелигентната инфраструктура и включването на домовете към нея. Къщите получиха нови електромери, превключватели и други малки технологични уреди, които позволяват на обслужващата ги енергийна компания и уредите, свързани към нея, успешно да комуникират помежду си.

А как се случва това? Компанията дава сигнал, когато има прилив на много и евтина енергия. Къщата, от своя страна, сама включва предварително подготвените от потребителя уреди – например заредената от сутринта перална машина. Хладилници, бойлери, климатици имат възможността да намалят действията си или дори да се изключват сами, когато няма нужда от тях или когато цената за работата им се покачи.

Потребителите могат постоянно да следят сметката за електричеството и то на различни платформи – телефони, таблети, телевизори. Имат възможност и да я сравняват с тази на други къщи от квартала.

До юли 2011 година, повече от 2000 домове в североизточната част на острова са били свързани към мрежата. С финансиране от правителството и подкрепата на 168 частни  компании, проектът ще има възможност да покрие повече от 6000 къщи. Някои от тях са оборудвани със соларни панели, а собствениците на други са се сдобили и с електрически коли, които зареждат в специално построени за това AC/DC станции.

Информационният център на интелигентната мрежа (SGIC) редовно провежда събрания, презентации, конференции и форуми, които обучават собствениците на умните къщи как най-добре да се възползват от възможностите им.

Напредъкът в тази част от експеримента е бавен, защото по-голямата част от населението на острова се състои от възрастни хора. Според данни от 2010г., 44% от хората, живеещи на Джеджу, са на над 65-годишна възраст.

Всички знаем колко е трудно да обясним на баба си, че телефонните разговори отдавна не изискват въртене на шайби, а какво остава да я убедим, че вече пералнята й ще започне да пере сама. Въпреки това, експериментът тече с пълна сила и не се спира пред такива пречки. До 2030 година Южна Корея планира да генерира 11% от енергията си от възобновяеми източници – което ще бъде наистина огромно постижение.

Интелигентната мрежа сама по себе си е стратегическа инвестиция и няма да остане само в Джеджу. Южна Корея смята, че прогресът, който ще постигне чрез комбинирането на умни технологии и зелена енергия в една обща екосистема, ще й позволи да разпространи дейността си и на други места. Базираните на въглерод източници на енергия са едни от водещите причинители на парниковия ефект. Възможността за тяхното ограничени ще бъде посрещната с ентусиазъм от много страни по света.

Правителството на Южна Корея и нейните частни партньори вече правят опити в това да разпространят дейността си и на други места. През 2012г. корейски оператор започна да изпробва своите технологии във Финландия и Узбекистан. През същата година започна и изработката на дизайн за 50 умни къщи в Бахрейн и още четири такива в Чикаго.

Ако проектът продължи с развитието си, може наистина да промени света. Дотогава помнете, че някъде из Южна Корея, има един малък южен остров, наречен Джеджу, който прокарва пътеката към по-добро и природосъобразно бъдеще. Да, Изтока току-що стана още по-мистериозен.

 
 
Коментарите са изключени