shareit

Оставки в Белгия заради атентатор от „Завентем“

| от chronicle.bg |

Белгийските министри на вътрешните работи Жан Жамбон и на правосъдието Коен Геенс подадоха оставки заради разкритията на Турция, че два пъти административно е депортирала в Белгия и Холандия един от атентаторите на летище „Завентем“ в Брюксел – Брахим Ел Бакрауи.

Премиерът Шарл Мишел не прие оставката на Жамбон, който го е помолил да запази поста, защото „по време на война не може да изоставиш бойното поле“. Правосъдният министър Геенс също остава.

Ден по-рано турският президент Реджеп Ердоган лично се оплака, че властите в Белгия и Холандия са пренебрегнали предупрежденията на Анкара, че Ел Бакрауи е заподозрян джихадист.

Той е един от двамата братя – камикадзета, извършили атентатите в Брюксел. Брахим се самовзриви на летище „Завентем“, а брат му Халид – на станция „Малбек“ в брюкселското метро.

Според полицията Брахим имал криминални регистрации за въоръжен грабеж, но не и за участие в терористична дейност.

В последствие се оказа, че под фалшива самоличност братята са наемали квартири, в които са се криели атентаторите от Париж, включително единственият заловен жив от тях – Салах Абдуслам.

Полицията продължава да изяснява самоличността на втория атентатор – самоубиец от метрото, както и да издирва третия, успял да избяга.

Бахрим ел Бакрауи за първи път е арестуван през юни 2015 г. на няколко километра от турско-сирийската граница. Той е предаден на Холандия, която го връща в Белгия. Там обаче Бакрауи бил освободен, защот нямало доказателства за негови връзки с терористични организации.

Бакрауи прави втори опит да влезе в Сирия през август 2015 г. Отново е арестуван от турските власти и депортиран в Белгия, която го освобождава заради липса на доказателства.

 
 
Коментарите са изключени