shareit

Оставка на премиера в Исландия заради #PanamaPapers

| от chronicle.bg |

Исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка. Това е първата жертва на документите от панамската правна фирма „Мосак Фонсека“, станали известни като Panama Papers.

От тях стана ясно, че исландският политик е притежавал заедно със съпругата си офшорната компания Wintris. Той беше обвинен в прикриване на държавни активи в размер на милиони долари.

В понеделник вечер хиляди исландци протестираха пред сградата на парламента в Рейкявик заради разкритията. Предполага се, че земеделският министър ще поеме поста на премиера.

Гунлаугсон настояваше, че не е нарушил нито един закон и няма намерение да подава оставка.

Гунлаугсон е министър-председател на Исландия от 2013 г. Председател е на Прогресивната партия и е най-младият премиер в историята на Исландия. Женен е за Анна Сигурлауг Палсдотир – дъщеря на един от най-богатите вносители на Toyota в страната.

Гунлаугсон беше един от водещите активисти на кампанията срещу спасяването на банките след финансовата криза в Исландия през 2008 г. През 2009 г. Гунлаугсон е избран за депутат, но не разкрива публично собствеността си в Wintris. В последния ден на 2009 г. той продава 50-процентовия си дял от офшорката на съпругата си за 1 долар.

В документите, изтекли от „Мосак Фонсека“, фигурират десетки висши фигури от политическия и икономически елит в света.

 
 
Коментарите са изключени