shareit

Осъдиха ирански милиардер на смърт

| от chronicle.bg |

Иранският милиардер Бабак Занджани е осъден на смърт заради корупция. Той бе арестуван пред декември 2013 година, след като мъ бяха повдигнати обвинения, че е уркивал милиарди от приходите си. Занджани е в петролния бизнес от години. Той е прал укритите доходи чрез обръч от фирми.

До последно Занджани твърди, че е невинен.

Заедно с бизнесмена още двама души получиха смъртна присъда за икономически престъпления. Наредено бе фирмите и да върнат всички присвоени средства.

Очаква се защитата на милиардера да обжалва решението на съда.

Един от най-богатите мъже в Иран попаднал в черния списък на САЩ и ЕС след като бил уличен в подпомагане на страната да избегне петролните санкции, твърдят международните медии. Той самият призна, че с помощта на интернет компании в Арабските емирства, Турция и Малайзия успява да продава милиони барели ирански петрол от името на правителството като упражнява схемата от 2010 година насам.

Богатството на Занджани се оценява на близо 14 милиарда долара. Той играе ключова роля в износа на петрол от Иран в чужбина по времето на президента Махмуд Ахмадинеджад. От Дубай той контролира огромна мрежа от над 60 фирми, които се занимават от козметика до туризъм и банкиране.

Обвиненията срещу Занджани идват след като Хасан Рухани бе избран за президент на Иран през 2013 година. Новият държавен глава се закани да се справи с корупцията по високите етажи на властта.

Занджани е роден в Техеран. Завършил е университета в Турция и оглавява Иранската централна банка през 1999 година. Той въвежда механизмите за обмяна на валута. Освен милиарди приходи, Занджани затънал и в колосални дългове.

 
 
Коментарите са изключени