shareit

Оригиналният мюзикъл „Котки“ от Бродуей идва за първи път в България

| от chronicle.bg, по БТА |

Оригиналният мюзикъл „Котки“ от Бродуей идва за първи път в България. Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър с оригиналния си актьорски състав е на сцената на зала 1 в НДК тази вечер от 20.00 ч. Следващите представления са на 12, 13 и 14 май от 20.00 ч. Поради огромния интерес ще има и два допълнителни спектакъла – на 13 и 14 май от 14.00 ч., съобщават организаторите от продуцентската компания АртБГ.

Гастролът е в програмата на Салона на изкуствата в НДК.

От Великобритания пристигат 78 актьори в оригиналния състав на легендарния мюзикъл от Бродуей. В над 100-членния екип са и 27 сценични работници. Девет камиона превозват до София пищния декор, атрактивните костюми и техниката за грандиозната продукция.

Декорът за спектакъла, който се строи два дни, превръща зала 1 на НДК в Града на котките. „Неговите обитатели“ често са сред публиката по време на представлението и „въвличат зрителите в действието“, което нерядко води до комични ситуации. Драматизъм и напрежение внасят сложните акробатични номера, които артистите изпълняват с помощта на въжета, опънати между стените, както и на впечатляваща с размерите си гума от камион, дебела около 1,5 м и около 5 м в диаметър.

В главната женска роля в мюзикъла – котката Гризабела, е сопраното Джоана Ампил, родена във Филипините.
Досега 12 млн. души по цял свят са имали щастието да видят на живо „Котки“, а от днес до 14 май е седмицата на България. Билетите са на цени от 65 до 125 лв. Има и ВИП места по 155 лв., отбелязват организаторите.

Адаптация по романа на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът „Популярна книга за котките от Стария опосум“, мюзикълът „Котки“ е виртуозен синтез между три изкуства – музика, танц и поезия, през погледа на гения Андрю Лойд Уебър, автор на най-известните мюзикъли като „Фантомът от операта“, „Исус Христос суперзвезда“, „Евита“ и други, играни по театралните сцени на пет континента.

„Котки“ е представен за първи път в Уест Енд в Лондон през 1981 година. През 1982 г. в същия творчески състав постановката стъпва на Бродуей. Печели критиката и публиката и много награди, между които за най-добър мюзикъл на името на Лорънс Оливие и „Тони“. Лондонската постановка се играе непрекъснато 21 години, а на Бродуей – 18 години, с което и двете поставят рекорд. Мюзикълът „Котки“ е преведен на над 20 езика, а през 1998 г. е „превърнат“ и в тв филм.

 
 
Коментарите са изключени