shareit

Опит за убийство на опозиционен журналист в Турция

| от chronicle.bg |

Турският журналист Джан Дюндар, който е главен редактор на опозиционния вестник „Джурхуриет“ беше нападнат пред сградата на съдебната палата в Истанбул, съобщава БНР.

Въоръжен с пистолет мъж изстрелял три куршума, но не успял да улучи Джан Дюндар. Изстрелите поразили журналист от телевизионния канал НТВ Ягъз Шенкал, който е бил там, за да отразява днешното дело в съда срещу Джан Дюндар. Журналистът Ягъз Шенкал е ранен в крака, без опасност за живота и е настанен в болница. Нападателят стрелял отблизо, но не улучил Джан Дюндар, след това оставил пистолета си на земята и се предал доброволно на полицаите пред съдебната палата.

Днес се провежда заключителното заседание от процеса срещу Джан Дюндар, известен като един от най-големите критици на Ердоган и срещу кореспондента на вестник „Джумхуриет“ в Анкара Ердем Гюл. Журналистите бяха обвинени в шпионаж и огласяване на държавни тайни, в опит за преврат и подпомагане на терористична организация. Те престояха три месеца в предварителен арест в затвора, но бяха освободени с решение на Конституционния съд. Днес се очаква магистартите да се произнесат по обвиненията и да решат дали журналистите ще бъдат оправдани или осъдени.

Международната общественост и Европейския съюз наблюдават с подчертано внимание процеса, защото се счита, че показател за ограничаване на свободата на словото на опозиционите на властта журналисти.

 
 
Коментарите са изключени