shareit

Опасен ръст в употребата на технологии сред децата

| от chronicle.bg, по Индипендънт |

Драматичен ръст във времето, което децата прекарват пред екрана, поставя здравето им в риск, предупреждава Световната здравна организация.

Все по-честата употреба на социални медии и все по-дългото време, прекарвано пред таблети, компютри и смартфони, води до влошаване на здравето на децата още на 11 години, сочи докладът на СЗО.

Изследването показва още, че мнозинството от младите хора не успяват да отделят необходимото време за физически упражнения всеки ден. Данните показват постоянен висок ръст в периода между 2002 и 2014 година в броя на децата, които ползват технологии по повече от два часа всеки ден.
Употребата на технологии се увеличава и за двата пола, но се утроява при момичетата над 15-годишна възраст. Докладът показва още, че времето, прекарано пред телевизора, намалява.

Повече от 200 000 деца от 42 държави са участвали в изследването на СЗО.

Един от водещите автори на изследването – д-р Джо Инчли от университета Сейнт Андрюс, посочва, че възходът на социалните медии има огромно влияние върху младите хора. Тя отбелязва, че въпреки позитивните ефектни на социалните мрежи като свързаност и чувство за взаимодействие, рисковете като кибертормоз и въздействие върху психичното здраве, също са известни, както и недоспиването заради тях. Тя посочва, че един от огромните рискове на висенето пред екрана е заседналостта и трябва да се намери начин младите хора да бъдат по-физически активни.

 
 
Коментарите са изключени