shareit

Оксфордкисят университет е №1 в света

| от chronicle.bg |

Британският Оксфордски университет оглави класацията на най-добрите учебни заведения в света, публикувана от британското издание „Таймс хайър едюкейшън“.

За пръв път от 12 години САЩ отстъпиха лидерската си позиция в подреждането, като неизменният първенец – Калифорнийският технически университет, зае второ място.

Останалите университети, включени в топ десетката – от трето до девето място, на практика са същите като миналата година. Трети е класиран Станфордският университет в САЩ, следван от университета в Кембридж, Великобритания, Масачузетският технологичен институт,Харвардският университет, Принстънският университет,всички от САЩ, „Импириъл колидж“ от Великобритания, Швейцарският федерален технологичен институт и Калифорнийският институт в Бъркли.

Изследването отново потвърди доминацията на висшите учебни заведения от САЩ и Великобритания. От 980-те университета, включени в класацията, 148 са представители на САЩ и 91 на Обединеното Кралство.

България е представена от Софийския университет, който е на дъното, заедно с други „последни“ висши учебни заведения, под №801+

 
 
Коментарите са изключени