shareit

Околовръстното минава през Заимов

| от |

„Гуга буквално ме принуди да изляза на Околовръстното. Така де, обработи ме на няколко нива, обеща голямо предизвикателство и мисля, че се получи”, разказва проститутката Лиза. Всъщност тя е единствената, която оцелява след срещата с един особен „клиент” и неговия приятел „Професора”.

Това не е поредната крими драма, на която със сигурност вестниците ще отделят първата си страница. Все пак проститутка, сводник и травестит, намерени мъртви на работното си място, обгорени и пребити, си е водеща новина.

Те са проститутки, а „проститутките винаги страдат”, твърди режисьорът на „Околовръстното” – Гергана Тодева-Гуга.

„Околовръстното” гостува на сцената на театрална работилница „Сфумато”. Едноименното представление, което по автор е сатирична драма, а по настоящем съдба, ще се постави за втори път пред публика на 16 април, което го превръща в една от бутиковите постановки за ценителите.

Оказва се, че зад подготовката на крими-екзистенциалната история стои цяло семейство – в прекия и преносния смисъл. Авторът Емил Атанасов е бивш съпруг на режисьора Гергана Тодева. Трупата актьори са най-близките й приятели, а сценограф е Станислава Кръстева – половинката на един от артистите – Румен Гаванозов.

Каква шуробаджанащина само. Но без далавери, а като безпрецедентен пример за използването на „дебелите семейни връзки” в полза на зрителя.

„Околовръстното” е своеобразното завръщане на легендарната в арт средите Гуга Тодева, която поставя пиеса на сцената на професионален театър за първи път от 7 години насам.

„През цялото време, в което не работех, мислех за различни представления, които бих направила. Всички те са свързани с тези мои стари муцуни, защото още тогава имах едни години, в които се заричах, че само с тях ще работя. Мечтата за театър, за представления, които аз искам да правя, винаги са свързани с хора, които много обичам като приятели. И до ден-днешен е така. Всички, с които работя, ми останаха приятели в живота. Свързвам заглавията на пиесите с образите на моите хора. Те минават през главата ми, но „Околовръстното” се задържа в съзнанието ми, защото мислех, че можем да го осъществим. И, Слава Богу, се случи”, споделя Гергана Тодева.

И разкрива, че „Околовръстното” нямаше да го има, ако Вяра Коларова не се бе съгласила да играе проститутката Лиза. Двете имат богата обща биография. Познават се вече повече от 20 години, още от следването в НАТФИЗ.

„Всъщност за първи път работихме заедно, когато бях първа година в Академията през 1989 година – спомня си Вяра Коларова. – Първо дойде театърът, който се разрасна в приятелство. Гуга е по-голяма от мен и беше респектираща, беше от режисьорския клас. Когато си избра да работи с мен, това поласка егото ми. Това, че режисьор избира точно теб за своя пиеса, е голяма работа.”, спомня си Вяра.

Оказва се, че Гуга не е сгрешила в избора си. Тя определя Вяра като най-добрия импровизиращ артист на българската сцена. „Искахме да правим театър заедно. Искахме го тогава, искаме го и сега”, разкриват двете.

Двадесет години по-късно, дългогодишната трупа под егидата на Гуга се събира отново заедно – за „Околовръстното”.

„Всъщност връзките в „Околовръстното” са доста дебели – разказва през смях Гуга, обяснявайки, че бившият й съпруг всъщност е неин много близък приятел. Оказва се, че и той е първият съвременен, жив автор, който вдъхновява Тодева. – Познавам творчеството на Емил Атанасов – както литературното, така и изобразителното, защото той е и художник. И в това, което пише, и в това, което рисува, има една огромна любов и една тъга. Все неща, които свързвам с добрината, която всеки един от нас носи в себе си”, казва тя.

„Не знам дали ще посегна пак, трудна работа е да работиш с приятел. Авторът винаги има своя поглед, не би могъл да се абстрахира от това, което е написал и разбирам това. След първото поставяне сподели, че е доволен от актьорите, към мен не е имал забележки, може би защото се страхува да не попадне под острия ми език”, шегува се Тодева.

„Ебаси държавата” ми е любимата реплика от пиесата на Емил. Явно с него имаме общи възгледи относно ситуацията у нас. След като живеем тук и си даваме сметка за някои неща”, включва се и Вяра Коларова и подчертава, че се чувства в свои води и благодарение на костюма, с който излиза на сцената. „Дава ми енергия и откровеност в играта, което е важно за актьора”, допълва тя.

Представлението разказва история за последните минути на героите – две проститутки, травестит и сводник-жиголо. По време на работа, при тях пристига един, меко казано, особен персонаж, когото зрителят сам трябва да разгадае. Той отвежда тружениците на любовта на едно място – междинната зона между живота и смъртта. Там ги чака Професора – втори особен персонаж. И сред колбите и магичните течности, с главните герои се случва тривиалното. Те загиват. Остава жива само Лиза – бивша учителка, която може би има и друга мисия.

„Може би остава жива, защото трябва да премине през няколко нива, като в игра. Трябва да минеш няколко, за да минеш напред. Това е препратка, че животът трябва да се живее и трябва да си готов за всичките му предизвикателства. Тоест Вяра е Лиза, а Лиза е вярата в живота”, разкрива още актрисата Вяра Коларова.

В работата върху образа си Коларова се концентрира върху вътрешните прояви на проститутката Лиза. „Изнервянията й, слабостите й, любовта й, човекът в нея като цяло. Лиза във вътрешния си свят със сигурност не е проститутка на Околовръстното”, споделя актрисата.

„Посланието на представлението се концентрира около това, че сме допуснали мизерията у нас да доминира над основните природни закони на човешкото съществуване, казва още режисьорът Гергана Тодева.

Професора и другият особен персонаж са препратка към образа на Господ и Лодкаря, който отвежда душите. Героите ги виждат през кадри от филма на собствения си живот – като свои близки. Тяхната роля е да преведат проститутките през междинния момент, когато си с единия крак тук, а с другия – отвъд”, разкрива още тя.

Проститутките са многопластов образ и са избрани да са по средата, защото „винаги страдат”, казва се в текста.

„Това е най-древната, най-тежката и най-рискова професия. Но проститутките не са изметта на едно общество. Ние, хората, много бързо слагаме категории. Много по-често можеш да видиш проститутки с поглед, по-реален към случващото се, от нашия. ”, обяснява още Тодева.

За нея Околовръстното винаги отвежда към края на гетото и началото на другото гето на съществуването.

„Като шофьор, познавам маниера на проститутките. Вера Коларова го е усвоила в сатиричния му вид, все пак това е театър. Не обичам психологически-реалистичните режисури. За мен, колкото по-малко готови отговори даваш на зрителя, толкова по-добре е за фантазията му и развитието на мисловния му процес. В „Околовръстното” играят три поколения актьори, заедно със София Бобчева, Димитър Николов и Юлиан Иванов. Обичам да познавам добре актьорите, с които работя. Това идва от фамилията ми, защото винаги съм живяла с актьори – майка ми Златина Тодева и баща ми Никола Тодев. Приятелството ни идва с театъра, но се надявам и преди него.“

„Добре, че сме стигнали поне до „Околовръстното” – значи има накъде да въртим“, завършва с усмивка се Гуга.

Снимки на актьорите може да видите в галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени