shareit

Официално: спираме да местим стрелките

| от chronicle.bg |

Край на местенето на стрелките: след като над 80% от европейците гласуваха в онлайн-допитване против смяната на времето, Брюксел е решил да се съобрази с техния вот. Шефът на ЕК Юнкер го потвърди официално.

До момента всички страни-членки на ЕС го правехме: всяка пролет и есен местехме стрелките, мрънкайки че ще спим по-малко или пък че ще се стъмва по-рано.

Вече ще имаме един повод по-малко за мрънкане, след като шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че иска да сложи край на тази практика.

„Би било наистина безсмислено да се допитваме до европейските граждани, а после да не се съобразим с мнението им“, каза Юнкер и добави, че след съответното решение на Еврокомисията на ход са Европарламентът и страните-членки на ЕС.

В онлайн-допитването на ЕК са участвали общо 4,6 милиона души, което го прави най-успешната анкета в историята на ЕС. Досега в онлайн-допитвания на ЕК са участвали най-много 500 хиляди души. Две трети от всички гласували са от Германия, което обаче не омаловажава крайния резултат, тъй като около 1,6 милиона участници в анкетата идват все пак от други страни-членки на ЕС.

Отдавна се спори дали изобщо има смисъл от вечното местене на стрелките. През февруари тази година в дебата се намеси и Европейският парламент, който призова Еврокомисията да проучи предимствата и недостатъците и евентуално да отмени съответната разпоредба. Евродепутатите се позоваха включително на изследвания, според които преминаването от зимно към лятно часово време и обратното е свързано с негативни последици за здравето на човека. В резултат Еврокомисията инициира онлайн-допитването, което продължи от началото на юли до средата на август.

 
 
Коментарите са изключени за Официално: спираме да местим стрелките

Повече информация Виж всички