shareit

Официално: Бокова е българската номинация за ООН

| от chronicle.bg |

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е българската номинация за генерален секретар на ООН. Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН), съобщаватот пресцентъра на МВнР.

Според писмото с биографията си и натрупания опит Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН. Писмото е подписано от Министъра на външните работи на 9 февруари 2016 година.

До преди дни имаше спекулации, че потенциален кандидат за поста е еврокомисарят Кристалина Георгиева. Редица световни издания спрягаха името й като конкурент на Ирина Бокова, който обаче не се ползва с подкрепата на Русия.

Бившият външен министър Соломон Паси дори лансира предположението, че евентуалното издигане на Георгиева за ООН ще бъде блокирано с вето от руския президент Владимир Путин като „възмездие“ за санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия.

Пресцентърът на Министерски съвет обаче разпространи в понеделник съобщение, от което става ясно, че Кристалина Георгиева няма намерения да напуска позицията си на вицепрезидент на Европейската комисия.

Очакваше се българската номинация за ООН да стане ясна до края на март.

 
 
Коментарите са изключени