shareit

Очните инфекции през лятото са предимно от вирусен характер

| от chronicle.bg, БТА |

Очните инфекции през лятото са предимно от вирусен характер, а не от бактериален. Основно са конюнктивитите, коментира офталмологът д-р Владислава Косталевска.

По думите й в морските курорти, не от самата морска вода, а от струпването на много хора, лесно се предават вируси. В басейните може да се провокира дразнещо действие от пречиствателите на водата или от хлорното съдържание, отбеляза тя.

Експертът посочи, че предпазването на очите през лятото е основно чрез слънчеви очила и шапки с козирка или с периферия. Очилата, които препоръчваме, трябва да имат със сигурност ултравиолетова защита, без значение цвета на стъклото – зелено, кафяво, сиво. В зависимост от категорията може стъклата да са по-тъмни или по-светли, отбеляза д-р Владислава Косталевска.

Очилата за плуване е хубаво да обхващат плътно орбитата, за да не се просмуква вода в очилата, каза офталмологът. Цветът на стъклата на очилата за плуване няма особено значение, но ако ще се плува на открито, е по-добре да са по-тъмни, коментира тя. В закрит басейн не е нужно да са тъмни стъклата, допълни д-р Косталевска.

 
 
Коментарите са изключени