shareit

Очакват ни нови пътувания към звездите

| от chronicle.bg |

Късно снощи в Ню Йорк руският милиардер Юри Милнер обяви началото на нова 100-милионна инвестиция с името Breakthrough Starshot – научна  инженерна програма, чиято цел е да постави основите на бъдещо пътуване към звездите. В програмата е ангажиран и гениалният физик Стивън Хокинг, а първата ѝ стъпка ще бъде създаването на задвижвани със светлина „нанокораби“, които могат да се движат с 20 процента от скоростта на светлината. С такова ускорение те могат да задминат Плутон за три дни и да достигнат най-близката звездна система Алфа Центавър за 20 години.

Още миналата година Милнер обяви, че ще подкрепи със 100 милиона долара усилията за откриване на радио и светлинни сигнали, които могат да бъдат с извънземен произход.

„За пръв път в човешката история можем да направим нещо повече от това само да стоим и да гледаме звездите. Можем наистина да ги достигнем“, категоричен е богаташът, според когото първият нанокораб може да бъде завършен само в рамките на едно поколение.

В основата на технологията е идеята за насочване на голям поток от енергия – поне 100 гигавата – с помощта на лазери към нанокораба, който е с тегло едва няколко грама. По този начин обектът може да получи ускорение от до 100 милиона километра в час, което е хиляди пъти по-бързо от най-бързият космически кораб, който може да се изработи към момента.

 
 
Коментарите са изключени