shareit

Очаква се Кристалина Георгиева да бъде номинирана за ООН

| от chronicle.bg |

Еврокомисарят Кристалина Георгиева все пак ще бъде номинирана за генерален секретар на ООН. Това твърди в Twitter ръководителят на бюрото на телевизия „Ал-Арабия“ към ООН Талал Ал-Хадж. Той посочва, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева е бъде кандидат на ЕНП.

В публикацията си Ал-Хадж посочва, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, ще номинират Георгиева. Планът за номинацията й е финализиран по време на срещата на Г-20, пише още журналистът.

Министерски съвет официално щял да издигне кандидатурата й на извънредно заседание във вторник – 13 септември, съобщава Клуб Z, позовавайки се на свои източници.

Според източници на Webcafe премиерът Бойко Борисов е бил подложен на сериозен натиск от западноевропейски държави да издигне кандидатурата на Георгиева и се очаква идната седмица това да се случи официално.

Генералният секретар на ООН ще бъде избран от 193-членната Генерална Асамблея по препоръка на Съвета за сигурност. Мандатът на Бан Ки-мун приключва на 31 декември 2016 г. Настоящ кандидат на България е Ирина Бокова.

 
 
Коментарите са изключени