shareit

Общата позиция на ЕС за мигрантската сделка с Турция

| от chronicle.bg |

Лидерите на ЕС се договориха за единна позиция по миграционната сделка с Турция, съобщава БНР.

Днес те ще представят предложенията си на премиера Ахмет Давутоглу за окончателно подписване на споразумението. То, обаче все още не е сигурно. От Турция се иска да приема обратно всички бъдещи мигранти, които пътуват с лодки от турския бряг до островите в Гърция, според предложения план. Турция трябва да вземе всички необходими мерки, за да пресече отварянето на нови морски или сухопътни маршрути на нелегална имиграция към границите на ЕС, в това число и българската, пише още в проектотекста. За всеки сириец, върнат в Турция от Гръцките острови, друг сириец ще бъде преместван от Турция в ЕС.

18 хиляди места в Европа ще се разкрият за доброволно заселване на сирийци по квотна схема, одобрена миналото лято. Според нея на България се падат 50 души. Ако капацитетът се изчерпа, съюзът предлага резерв от още 54 хиляди места за разпределяне на бежанци.

Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. В замяна ЕС обещава да премахне визовите изисквания за нейните граждани не по-късно от края на юни при условие, че Анкара изпълни всички 72 формални критерии, които вече са заложени.

Щом обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците свършат, Брюксел ще плати още 3 милиарда до края на 2018 година.

На турските власти се обещава отварянето на нови преговорни глави за членство „възможно по-скоро“. Остава неизвестно, обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на това:
Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него, ние нищо не можем да направим, заяви пред журналисти Никос Анастасиадис. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища.

Предстои тежък разговор с турския министър-председател Ахмет Давутоглу, който може да продължи през целия втори ден от срещата.

Не мога да ви гарантирам щастлив завършек, призна президентът на Франция Франсоа Оланд.

А българският премиер Бойко Борисов готви своя план Б, ако няма споразумение:

„Затова харча толкова пари за ограждения и за армия, за техника, за жандармерия и за тези всички мерки, които сме предприели на границата. За да има план Б.“, каза той.

Турция не се отказва да настоява пред европейските лидери за продължаване на преговорите за присъединяване към Евросъюза, съобщи пред Ройтерс сътрудник на премиера Ахмет Давутоглу часове преди започването на турско-европейската среща в Брюксел. По думите му Анкара вече е изпълнила критериите за много от преговорните глави.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европейският съюз трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите гарници. Според нея разселването на мигранти от турска територия може да започне броени дни след първите депортирания от Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче посочи, че страната му се нуждае поне от няколко седмици, за да се подготви.

Високопоставен представител на Евросъюза посочи като основен проблем пред планираните депортации липсата на правни гаранции в Турция за статута на мигрантите, които не са сирийци. Меркел поиска от Анкара да изпълни международните стандарти за закрила на тези хора.

 
 
Коментарите са изключени