shareit

Обама се срещна с Раул Кастро

| от chronicle.bg |

Американският президент Барак Обама се срещна с кубинския лидер Раул Кастро, по време на историческата си визита на Острова на свободата.

Кастро приветства подкрепата на Обама за премахване на блокадата срещу страната и определи последните мерки за облекчаване на търговията и пътуванията като позитивни. В същото време кубинският лидер заяви, че тези мерки все още са недостатъчни и отбеляза, че между Вашингтон и Хавана съществуват дълбоки различия, които никога няма да изчезнат. Той обаче подчерта, че двете държави трябва да прилагат изкуството на цивилизованото съвместно съществуване. Раул Кастро посочи още, че американското ембарго и присъствието в базата Гуантанамо остават пречка пред нормалните отношения между Съединените щати и Куба.

От своя страна Барак Обама приветства настъпването на „нов ден“ между Съединените щати и Куба. Той каза, че Вашингтон е готов за засилване на връзките между страните, което ще доведе до създаване на повече работни места за американците и кубинците. По думите, му отношенията между Вашингтон и Хавана няма да бъдат променени за една нощ, но въпреки трудностите те ще продължат да се развиват. Американският президент също призна, че страните имат различни системи, но изрази надежда, че посещението ще доведе до нова глава отношенията им:

И вероятно най-важното – заявявам, че съдбата на Куба няма да бъде решавана от Съединените щати или която и да било друга страна. Куба е суверенна държава и с право се гордее със себе си. Решението за бъдещето й ще бъде взето от самите кубинци.

 
 
Коментарите са изключени