shareit

Обама и Путин разговаряха на крак в Пекин

| от |

Президентите на САЩ и Русия разговаряха за кратко в Пекин след първото заседание на срещата на Азиатско-Тихоокеанския регион.

Първата работна сесия бе посветена на регионалната икономическа интеграция. След приключването й присъстващите лидери си направиха обща снимка, като впечатляващото тук бе обстоятелството, че тримата „големи“ – китайският лидер Си Цзинпин, президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Русия Владимир Путин, бяха еднакво облечени – в дрехи в китайски стил с цвят „пепел от рози“, предоставени им очевидно от домакините.

След общата фотография присъстващите лидери започнаха да се разотиват, но Обама и Путин останаха още малко в заседателната зала. Разговорът помежду им продължи кратко, едва няколко минути. По-рано сутринта, преди началото на заседанието, двамата лидери също имаха възможност за бърза беседа на крак, продължила 7-8 минути. Незнайно защо, по-късно обаче прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отрече Путин и Обама да са разговаряли, отбелязва РИА Новости.

На самото работно заседание Путин акцентира в изказването си върху това, че страните от Азиатско-Тихоокеанския регион не трябва да се разделят на отделни, конкуриращи се помежду си обединения. „В АТР действат голямо количество търговски съглашения, различаващи се както по степента на своята либерализация, така и по броя на участващите в тях. Това създава потенциална опасност от разделение на региона на отделни конкуриращи се помежду си обединения“, отбеляза Путин.

„Тъкмо напротив – необходимо е да се действа на основата на принципите на прозрачност и откритост, както и при взаимно отчитане на интересите и възможностите на страните. Каквито и да е нови договорености не трябва да нанасят ущърб на многостранната търговия в системата на Световната търговска организация“, каза още Путин. В тази връзка руският президент оцени високо подготвената от китайските домакини „пътна кърта“ в помощ към придвижването към свободна търговия в азиатско-тихоокеанската зона. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени