shareit

ОАЕ основаха своя космическа агенция, ще изпращат сонда на Марс

| от |

ОАЕ основаха своя космическа агенция, чиято цел ще бъде изпращането на сонда до Марс през 2012 година, съобщиха световните информационни агенции. Тогава ще се навършат 50 години от основаването на богатата държава от Персийския залив.

„ОАЕ влизат в надпреварата за усвояването на космическото пространство“, се казва в комюнике на официалната информационна агенция на емирствата WAM. „Достигането до планетата Марс представлява голямо предизвикателство, именно поради тази причина ние я избрахме като мотивиращ фактор“, изтъкна по този повод шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на ОАЕ и емир на Дубай.

Той припомни, че инвестициите на страната в космическата област вече са достигнали около 5,4 милиарда долара. Новата агенция ще оглави няколко съществуващи ведомства, като например сателитната компания „Дубайсат“. Тя ще осъществява и международни партньорства със сродни агенции. Сондата „Марс“ на ОАЕ ще измине за девет месеца разстоянието от 60 милиона километра до Червената планета. С разработването на проекта ОАЕ ще станат деветата държава, свързана с изследването на Марс.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за ОАЕ основаха своя космическа агенция, ще изпращат сонда на Марс