shareit

O, каква Drama Queen! Тейлър is back

| от |

 Обичаш да мразиш Тейлър Суифт, нали? Обичаш да я наричаш „тъпа, кънтри чалгарка, надута, пееща гадна музика просто, смешка, Drama Queen“. Последното междудругото е вярно. Тейлър Суифт е изключително мелодраматична и в това се крие част от онзи чар, с който привлича феновете си по цял свят. Дали те са слабоумни тийнейджъри, както мислят повечето хора, полуглухи идиоти, без музикален вкус или пищящи и ревящи жени по пижами и с чипс в ръка, е без значение. Просто са много. Много повече отколкото можеш да си представиш.

В полунощ на четвъртък срещу петък през тази седмица, Суифт пусна най-новото си парче от предстоящия си албум Reputation. Туитър и жълтите медии вдигнаха прах и шум до небесата още с излизането му. До този момент парчето е гледано над 4 милиона пъти и ще набира скорост. В него се пее за „новата Тейлър“, която и да е тя.

Подобно на повечето драматични жени Тейлър Суифт обича с пищност и замах да отхвърля старите неща, за да ги замести с привидно нови. Истината е, че дори и новата й версия е част от старото й аз. Парчето й „Look What You Made Me Do“, звучи именно като нещо, което е ярко доказателство, че човек трудно се променя. То е писано от Суифт и носи специфичната й драматичност. Този път без хумор обаче. То е по-скоро остро и рязко. Леко нападателно дори.

Ако преди три години, когато се появява „1989“, Тейлър Суифт е облякла имиджа на щастливо момиче. Сложила е най-хубавите си обувки, най-шарените си рокли и най-доброто си чувство за самоирония, то 2017-а звучи някак различно. Или поне нейният финал. Албумът, чиято поява „Look What You Made Me Do“ трябва да направи – Reputation, трябва да се появи през ноември. Остротата, с която първият сингъл влиза, би трябвало да говори за тона на целия албум.

Леко обвинителен и дори нападателен текстът на „Look What You Made Me Do“ съдържа повече директни нападки, отколкото метафорични обяснения. Ако преди някой можеше да се чуди дали Суифт наистина пише и пее за хората, които познава, то тук може да бъде сигурен.

„От кого е вдъхновен този текст!?“ е любимият въпрос на Туитър в петък сутрин. Със сигурност е на някой и този някой го знае много добре.

Новата Тейлър Суифт е ядосана и доста по-драматична. Чувството й за хумор се е отдръпнало за сметка на вербалната секира, с която иска да накаже част от хората, които я дразнят. И най-вероятно ще успее и дори ще изкара куп пари от това.

Като се абстрахираме от всичко това, простата истина е, че парчето й звучи добре. Композицията е с хаотичен ритъм, речитативни моменти и рязка смяна на темпото. Проста и сложна едновременно конструкция. Текстът влиза меко и се настанява в мозъка ти, за да си го дуднеш, в случай, че го забравиш.

Обичаш да мразиш Тейлър Суифт, нали? Въпросът е императивен, както може да се сетиш. Причината сигурно се крие във факта, че Суифт изглежда, пък и звучи като привилигирована и нахална глупачка, отрупана с пари и претенции. Няма да споменавам скандала от последните месеци за делото за сексуален тормоз или рязкото изчезване на певицата от социалните мрежи, сякаш без причина. Това е част от нейната мелодраматична, женска и претенциозна природа. Музиката й няма директна връзка с това, макар хората да се опитват да ги наместят удобно в една и съща плоскост.

Затова ние избираме, като приятни непукисти, да отдадем тези драматични обрати на „старата Тейлър“, както я нарича тя, и да чакаме новата. А ти императивно, разбира се, може да чуеш новото й парче.

 
 
Коментарите са изключени