shareit

Няма забавяния във Фонда за лечение на деца

| от chronicle.bg |

Фонда за лечение на деца не е спирал работа нито за минута въпреки трудните обстоятелства. От април досега, всеки месец се провеждат минимум по две заседания на Обществения съвет, на които  са представени голям брой заявления. Решенията не са се бавили!

Това каза за предаването “Преди всички“ по “Хоризонт“ директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ:

Процедурата по придвижване на една преписка, по стария правилник, който съществуваше, е около 50 дни. Нито едно дете, което е било планирано, включително от предишня екип, не е останало без да получи лечение поради някакво забавяне във Фонда.

Новите правила поставят една рамка на тези, които работят във фонда, която ще ги кара да придвижват преписките – това са детски съдби, семейни съдби – възможно по-бързо. Това е всичко! То донякъде се улеснява от факта, че в момента, в състава на администрацията на  Фонда работят хора, които имат медицинско образование и по-лесно могат да вникнат в проблемите, които има около всеки случай.“

Разрешен е и проблемът със заплащането на труда на преводачите в чужбина. Намалява се и времето за обработка на преписките.  Предвидени са и резервни членове на Обществения съвет, за да има кворум винаги, тъй като с по-добрата работа на фонда ще се налагат по-чести заседания на органа. Регламентирани са и финансовите правила, на които трябва да отговаря настаняването на родителите, които пътуват с детето си в чужбина .

Договорът за наем на апартамент в париж продължава да съществува, но от новото ръководство на Фонда предпочитат да настаняват родителите в т. нар. „пансион на родителите“, разположен непосредствено до болницата , тъй като улеснява посещенията на родителите, а е и по-евтин!

Нито един случай досега не е бил забавян заради забавено издаване на формуляр С-2, отчете Пилософ. Над 98% от случаите, които се разглеждат във Фонда  не са такива, в които няколко дни забавяне заради решение на Консилиума биха имали значение за изхода от заболяването, изтъкна още той:

По-добре е да се вземе разумно решение от смециалистите, отколкото една администрация просто да си бърза да си свърши работата. Нали искаме да направим най-доброто за здравето на децата?“

 
 
Коментарите са изключени