shareit

Няколко малко известни факта за сватбата на принцеса Даяна

| от |

По сметки на Даяна, тя и Чарлз се срещат само 13 пъти преди да се оженят

Двамата се запознават през 1977 г., когато Чарлз – който тогава се среща с по-голямата сестра на Даяна, лейди Сара Спенсър – присъства на парти в имението Елторп на семейство Спенсър. Но както кралският биограф Пени Хунор разказва за History Extra, принцът започва да гледа на Даяна като на потенциална приятелка през лятото на 1980 г., когато двойката се засича през общ приятел.

Под натиска да се укроти и да се ожени след години игра (включително с Камила), принцът кани Даяна да прекара един уикенд в имението на семейството му, Балморал. По време на това „прослушване“, по думите на Джули Милър от Vanity Fair, роднините на Чарлз преценяват, че скромната, но будна млада жена е идеален кандидат за брак.

През февруари 1981 г. Чарлз прави предложение на Даяна. Но въпреки че пресата рисува двойката като перфектна, приказно всъщност двамата все още се опознават. Както Даяна си спомня през 1992 г., „Срещнахме се 13 пъти и се оженихме“.

Anne Hyde, Duchess of York, 1662 by Lely

Даяна е първата британска гражданка, която се омъжва за престолонаследника от 1660 г. насам

В продължение на векове кралските бракове служат на определена цел, независимо дали става дума за укрепване на съюз с чужда нация, маркиране на началото на нова ера или въвеждане на допълнителна територия в обсега на кралството. Любовта рядко е част от уравнението, въпреки че съществуват забележителни изключения: например, през 1464 г. Едуард IV тайно се жени за обикновената Елизабет Уудвил, осуетявайки надеждите на съветниците си да преговарят за дипломатически изгоден брак; почти 70 години по-късно внукът на Едуард, Хенри VIII, се отделя от католическата църква, за да бъде с Ан Болейн.

През последните десетилетия обаче бракът по любов все повече се превръща в норма за британските кралски особи. Но по време на сватбата на Чарлз и Даяна сключването на брак с английски гражданин, а не с чуждестранна кралска особа, все още е донякъде безпрецедентно. Например, Елизабет се омъжва за Филип, гръцки и датски крал, през 1947 г. Както изтъква историкът Трейси Борман за History Extra, Даяна всъщност е първият британски гражданин, който се жени за престолонаследника от повече от 300 години.

Последната жена, която прави това, е Ан Хайд (на портрета горе), дъщеря на един от съветниците на сваления английски крал Чарлз II. Тя се среща с наследника на трона – по-малкия брат на Чарлз, бъдещия Джеймс II – докато двамата са заточени в Холандия и двойката тайно се жени през 1660 г. Поради своите католически религиозни вярвания и скандална репутация, Ан се оказа силно неприета.

1981 Royal Wedding Stamp
Дизайнерите на сватбената рокля скриват 18-каратова златна подкова в нея за късмет

След като получават поръчката на живота си, дизайнерите се постарават да гарантират, че моделът отговаря на визията на Даяна. Но поне един аспект на роклята остава тайна до деня на сватбата: а именно, 18-каратова златна подкова, обсипана с бели диаманти и зашита в роклята.

„Казахме й едва в деня на сватбата“, казва Дейвид в интервю през август за списание Hello!. „Тя не знаеше за подковата за късмет, но беше много трогната. Тя беше традиционалистка.“

Diana, Princess of Wales

Малко преди сватбата Даяна разлива парфюм върху роклята си

Според гримьорката в сватбения ден на Даяна, Барбара Дейли, булката разлива парфюма на Quelques Fleurs върху роклята си, докато се е опитва да нанесе аромата на китките си. За да скрие петното, Дейли посъветва младата принцеса да държи мястото на роклята си, сякаш го повдига, за да не я настъпи.

Както Дейли разкрива в книгата „Даяна: Портрет“: „Мислите ли, че ако просто подпъхна предната част, някой ще забележи?“ Казах: „Не, абсолютно не“ Качихме я в каретата и тя тръгна.“

Modena-italy-diana-spencer

По-късно Даяна счете сватбата за „най-лошия ден в живота ми“

През 2017 г. нечувани касети, записани от Даяна между 1992 и 1993 г. – някъде около времето на раздялата на двойката – са излъчени в документален филм, който отбелязва 20-годишнината от смъртта й в автомобилна катастрофа. Според Independent, кадрите разкриват как Даяна обявява сватбата за „най-лошия ден в живота ми“. Тя добавя: „Ако можех да напиша собствен сценарий, щях да накарам съпругът ми да си отиде със своята жена [Камила] и никога да не се връща.“

В други касети, които са в основата на биографията на Андрю Мортън от 1992 г., „Diana: Her True Story—In Her Own Words“, принцесата казва със изненадващо безстрастен тон: „Спомням си, че бях толкова влюбена в съпруга си, че не можех не сваля поглед от него. Просто си мислих, че съм най-щастливото момиче в света. Той ще се грижи за мен. Е, доста бях сгрешила по този въпрос.“

 
 
Коментарите са изключени