shareit

НС гласува оставката на кабинета „Борисов – 2″

| от chronicle.bg |

Оставката на правителството на Бойко Борисов и законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. ще обсъждат депутатите тази седмица. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание.

До оставката на премиера Бойко Борисов се стигна, след като на президентските избори победи кандидатът на БСП Румен Радев. Още в изборната нощ Борисов каза, че изборните резултати показват мнозинство на БСП, ДПС, ДСБ и Патриотичния фронт. И в тази ситуация не е възможно да се работи.

Борисов все пак увери, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. Заседанието ще започне в 14.00 часа. Заради необходимостта да комисиите да гледат бюджета за догодина. Които пък се очаква да влезе за обсъждане в четвъртък.

Час след началото на правителственото заседание, Бюджетната комисия в парламента ще разгледа и гласува, на второ четене, данъчните закони за догодина. Ако бъдат приети промените, от догодина бизнесът ще трябва да подава декларациите си изцяло по електронен път. За гражданите – това ще важи от 2018-та година. Кешовите разплащания ще бъдат ограничени до 5 000 лева при сегашен лимит от 10 000 лева. Наследниците ще имат възможността да подадат декларация за доходите на почиталите си близки, но това няма да е задължително. Ако не го направят обаче, рискуват да им бъде направена данъчна ревизия.

По традиция – данъчните закони се приемат преди бюджета. Във вторник редица парламентарни комисии обсъдиха финансовата рамка за догодина, а днес тя ще бъде коментирана в останалите.

 
 
Коментарите са изключени