shareit

Ново риалити в ТВ7: „Хамали ООД“

| от |

Около 15 момчета с анцузи и тениски с надпис „Хамали ООД“ влязоха в офиса на TV 7, една част от тях влязоха в сградата на КТБ, предаде БГНЕС.

Хамалите влязоха в сградата на TV 7 с двама костюмирани мъже, за които се предполага, че са съдии-изпълнители. Днес изтече едноседмичният срок, в който телевизията трябва да предаде имуществото си на съдия-изпълнител по решение на синдиците на КТБ.

В момента в района на телевизията, както и пред сградата няма нито един полицай. Пред входа на TV 7 ситуация е спокойна, има около 15 граждани, които се събраха в подкрепа на телевизията, както и журналисти от няколко медии.

БГНЕС припомня, че на 29 април 2015 г. съдия изпълнител, подкрепен от десетки полицаи и мъже в анцузи, се опитаха да изземат сървъра и по този начин да спрат излъчването на телевизионния ефир на TV 7.

„Действам по инструкции“. Това заяви тогава юристът на КТБ Кристина Димитрова, която бе в сградата на TV 7. Представители на Корпоративна търговска банка /КТБ/, 6-то РПУ и спецчасти описваха техниката и съоръженията на медията. Според журналист на сутрешния блок се правели опити да бъде откачен сървърът на телевизията. Журналисти от медията, които са били на събития, не се допускаха вътре. Отвън пред сградата имаше многобройна полиция, повечето от тях бяха униформени с пагони на офицери, а не на редови служители. Наблюдатели коментираха, че силите на реда са били повече, отколкото когато се охраняваха протестите. Те бяха довели и полицейски кучета.

Ситуацията се нажежи, след като хамали започнаха да изнасят видеокамери и компютри от сградата на TV 7. Журналисти на телевизията обградиха входа и направиха жива верига, за да не допуснат хамалите и помощник съдия изпълнителят да се върнат обратно и да продължат с изнасянето на техниката.

Пред сградата се събраха много хора, колеги журналисти, които изразяваха подкрепата за колегите си цял ден. Същата вечер се проведе и протест пред сградата на ТV 7.

Междувременно в края на деня зам.-директорът на СДВР и началникът на Шесто РУ подадоха оставки. От МВР уточниха, че „поради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи прие подадените от тях оставки.

Започнала е детайлна проверка на полицейските действия и тя ще продължи до изясняване на всички детайли. „Призовавам политиците да не спекулират със случая“, коментира вътрешният министър и напомни, че всички са равни пред закона. Нашето желание е да защитим интересите на държавата, но, от друга страна, и правата на журналистите и гражданите, посочи тогава министър Бъчварова.

Късно вечерта на 29 април синдиците на КТБ съобщиха, че отлaгат със седмица изземването на имуществото на TV 7. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит и да уреди взаимоотношенията си с „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност. След изтичането на едноседмичния срок, ще продължим всички позволени от закона действия, да защитаваме имуществото и кредиторите на КТБ АД – в несъстоятелност, на които се дължат милиарди. На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец, заявиха тогава синдиците.

 
 
Коментарите са изключени