shareit

Ново лечение може да блокира агресивния белодробен рак за две години

| от chronicle.bg, БТА |

Ново лечение прекъсва за повече от две години развитието на агресивна форма на белодробен рак, сочат резултатите от клинично изследване, цитирани от Франс прес. Прекъсването е за близо 3 пъти по-дълъг период в сравнение с ползваните понастоящем терапии.

Лекарството алектиниб („Алеценса“) на швейцарските лаборатории „Рош“ блокира за 15 месеца по-дълъг период разпространението на недребноклетъчен белодробен карцином с генна мутация ALK в сравнение с медикамента кризотиниб („Ксалкори“) на конкурентната американска компания „Пфайзър“.

Изследването обхванало 303-ма пациенти. „Никой не смяташе, че е възможно да се забави за толкова дълъг период развитието на белодробен рак в напреднал стадий, тъй като при повечето подобни терапии разпространението на болестта се прекъсва за около 12 месеца“, заяви ръководителката на изследването д-р Алис Шоу от Масачузетската обща болница в Бостън.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

„Алеценса“ и „Ксалкори“ атакуват мутация на гена ALK, която е свързана с около 5 на сто от засегнатите от недребноклетъчен белодробен карцином и стимулира разпространението на ракови клетки.

Ежегодно са регистрирани около 12 000 подобни случая в САЩ и 140 000 в целия свят.

„Фактът, че въпросната терапия прекъсва разпространението на рак в напреднал стадий за повече от две години, като пречи на появата на метастази в мозъка, е сам по себе си голяма крачка напред в борбата с болестта – увери д-р Джон Хеймак от онкологичния център „Андерсън“ към Тексаския университет в Хюстън, който не е участвал в изследването. – Благодарение на този напредък ще можем да помогнем на пациентите да живеят по-дълго и по-добре.“

 
 
Коментарите са изключени