shareit

Новият NIKE Air Force 1 Ultra Flyknit – полет над земята

| от chronicle.bg |

Тридесет и четири години след първото си представяне и с 2000 разновидности до сега, Air Force 1 – тези легендарни обувки с корени в баскетбола и със статут на улична легенда – остават едни от най-разпознаваемите модели на Nike. Освен че имат фундаментален дизайн, те се променят през годините, показвайки нови визии на класиката.

За да изстрелят тази икона в бъдещето, но запазвайки наследството и символиката й, дизайнерите на Nike си поставят задачата да покрият оригиналния силует на Air Force 1 с дишаща, лека Flyknit материя, изтъкана по иновативен начин.

Всичко започва през едно задушно лято в Париж, когато дизайнерите на Nike трябвало да обикалят из града 12 часа без почивка и им хрумнала идеята, че биха могли да направят по-леки и по-гъвкави обувки за продължително ходене, като в същото време подобрят формата и намалят неудобството при пръстите.

Те разбрали, че имат нужда от решение, което обаче да запази същността на оригиналния Air Force 1. Тогава директорът на Nike Footwear Джонатан Джонсънгрифин решава да използва практически подход, като поставя на подметка Air Force 1 сив прототип на Flyknit горна част създаден чрез 3D принтер, а след това използва червен маркер, за да оцвети Swoosh-a и частта около връзките.

134найк

 

Франкенщайнският модел на Джонсънгрифин моментално пасва на калъпа, като същевременно успява да запази цялостта на традиционната обувка и да добави комфорта на Nike Roshe One. На база този прототип, дизайнерският екип променя цвета и изплита горната Flyknit част само от една червена нишка. Това прави новият Air Force 1 най-лекият до сега. Така започва производството му, водено от екип от художници, инженери, Flyknit програмисти, 3D-дизайнери и мениджъри продуктова линия.

От самото начало екипът запазва основните елементи в оребрена подметка, като концентричните кръгове на pivot точките, запазващи сцепление при всякакви условия. Но решават да направят релефната подметката с надпис върху нея вместо от полиуретан от специално инжектиран каучук, за да стане обувката още по-лека. А също така запазват предения панел с 52 звезди, като в оригиналната версия.

 

найк2

При изработването на новата Flyknit горна част екипите си сътрудничат, за да създадат точните структури и текстури, необходими за поддържане на формата и облицовката на оригиналните Air Force 1. Те се фокусират върху запазването на оригиналните форми при пръстите, уплътненията и предницата, както и перфорациите и използват в тези зони по-стегната плетка. Новата Flyknit технология кара проектантският екип да прецизира максимално всеки бод, за да създаде възможно най-лека горна част за максимален комфорт и минимално тегло, като същевременно редуцира производството на отпадъци и количеството на използвания материал. Обувката става не само най-лекият Air Force 1, правен някога, с приблизително половината от теглото на оригинала, но също така и първата Flyknit обувка с черен кожен Swoosh.

Air Force 1 Ultra Flyknit дебютира като любимецът от всички Flyknit версии, в няколко цвята, плюс класическото бяло.

найк3

 
 
Коментарите са изключени