shareit

Новият кмет на Лондон е мюсюлманин

| от chronicle.bg |

Садик Хан от Лейбъристката партия е новият кмет на Лондон. Той ще бъде първият кмет мюсюлманин на британската столица. Според официалните резултати Хан е победил опонента си от консерваторите Зак Голдсмит с над 300 000 гласа.

Садик Хан ще замени на поста консерватора Борис Джонсън. Зак Голдсмит обвини Хан, че създава разделение в обществото и че споделя вижданията на ислямски екстремисти.

Садик Хан, който сам се нарече „британски мюсюлманин, който ще подеме борбата с екстремистите“, обвини Голдсмит в опити да уплаши и подели гласоподавателите в Лондон, който се гордее с мултикултурния си облик. В британската столица живеят 8,6 милиона души, като над един милион от тях са мюсюлмани.

Садик Хан е роден през октомври 1970 г. в пакистанско семейство, емигрирало малко преди това в Обединеното кралство. Отраства с шестте си братя и сестри в общинско жилище в Тутинг, популярен квартал в Южен Лондон.

В ученическите си години иска да учи дентална медицина и да стане зъболекар. Вместо това обаче се насочва към правните науки заради учител, който забелязва способността му да води аргументирани спорове. Така той става адвокат, специализира права на човека и в продължение на три години е председател на неправителствената организация „Либърти“.

На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия. През 1994 г. е избран е за общински съветник в Уандзуърт, в Южен Лондон, и заема поста до 2006 г.

През 2005 г. прекратява кариерата си на адвокат, за да стане депутат от Тутинг. Садик продължава да живее в този квартал със съпругата си, която е адвокатка, и с двете си дъщери тийнейджърки.

Три години по-късно тогавашният премиер Гордън Браун му предлага поста министър, отговарящ за общностите, а на следващата година – министър на транспорта. Така той става първият мюсюлманин в кабинета на британския министър-председател.

Победата на Хан е сигнален момент както за британската, така и за европейската политика, пише The Atlantic. Една година след тежката победа на либералите на национални избори, възвръщане на властта в Лондон ще даде тласък на партията, която поема курс наляво под ръководството на Джеръми Корбин. Това е и първият кмет мюсюлманин на най-големия европейски град, исторически момент за континента, който както самата Великобритания, се бори с мигрантска криза, проблем с идентичността и интеграцията.

Самият Хан определя себе си като „лондончанин, европеец, британец, англичанин, вярващ в исляма, с азиатски произход, пакистански корени, баща и съпруг“. В кампанията си той наблегна на важни въпроси за лондончаните като достъпни жилища и транспорт. Цялостното му послание обаче е за космополитанизъм и възприемане на многообразието в Лондон.

 
 
Коментарите са изключени