shareit

Нови протести в САЩ, след като полицията пак застреля чернокож мъж

| от chronicle.bg |

Втора поредна вечер стотици протестиращи се събраха в Батън Руж, щата Луизиана, след като полицията застреля чернокож мъж. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че Департаментът по правосъдие, ФБР и щатската полиция разследват случая, съобщава БНР.

По-рано през деня видео на убийството породи бурни реакции сред обществото. В клипа се вижда как униформени са притиснали на земята мъж в района на малък супермаркет и след това се чуват няколко изстрела. В друг клип може да се види как офицерите изваждат някакъв предмет от панталона на загиналия, докато той лежи окървавен на земята. Полицията в Батън Руж заяви, че във вторник вечерта са отишли на подаден сигнал за мъж, който продавал компакт дискове и заплашвал хора с оръжие. На разпространеното видео не може да се установи ясно дали жертвата е носила оръжие. Офицерите, които са участвали в инцидента, са пуснати в административен отпуск.

Загиналият е 37-годишният Алтън Стърлинг – баща на пет деца. Няколко часа след информацията за смъртта му ФБР пое случая, за да установи дали е имало нарушаване на гражданските му права или дали униформените са действали от расови подбуди.

През изминалата нощ в близост до малкия супермакет се събраха около 200 съпричастни, близки и приятели на Стърлинг. На мястото са се чували призиви за справедливост и познатия слоган „Животът на чернокожите е от значение.“ Протести имаше и във Филаделфия, където около 70 човека блокираха натоварен път.

Убийствата от полицаи на чернокожи е една от най-чувствителните теми в американското общество и редица афроамериканци губят надежда, че призивите им за справедливост имат някакъв ефект. Всяка година около хилядa души биват убивани от полицаи. Значително по-голяма част от тях са чернокожи, добавя националното радио.

 
 
Коментарите са изключени