shareit

Новата мания на YouTube – ASMR

| от Мария Киримова |

Интернет е странно място. Не, наистина. На какво ли не сме станали свидетели благодарение на него – хората изсипваха ледена вода на главата си или издивяваха под звуците на „Harlem shake”, бяха луди по яденето на лъжици канела пред камера, а през 2011г. всички се обсебиха с това да лягат по корем на всевъзможни места – т.нар. „planking”.

И този път интернет не разочарова. Ред е на тихото шептене пред камерата, погалването й с най-разнообразни предмети и създаването на звуци, които буквално пълзят по скалпа ни.

Нарича се ASMR (Автономна сензорна меридианна реакция) и е най-новият хит в YouTube общността.

А какво представлява това? ASMR е феномен, който е много труден за обяснение на онези, които не са го изпитали. Обикновено се характеризира с релаксиращо изтръпване в скалпа и тила, но може да се разпространи и в цялото тяло. С други думи, страшно успокояващо чувство, което те обзема целия, а виновник за него са звуците. Всякакви звуци – като например мачкане на парче хартия пред микрофона или пък драскане с химикал. Всичко е въпрос на изобретателност от страна на ASMR-тистите (точно така, имат си и име).

Оказва се, че не всеки може да изпита това чувство. Повечето хора го усещат за първи път в детството си, други – като възрастни. Ако досега не сте го изпитвали, възможно е просто да не сте открили звуците, които го предизвикват. Не се отказвайте още от сега, ерата на ASMR тепърва започва. (Ако продължава да не ви се получава, просто инвестирайте в масажьор за глава, резултатът е почти същият).

Реално, ASMR не е пълна новост за интернет пространството. Даже напротив – обсъждано е във най-различни форуми години наред. Твърди се, че името е измислено от Дженифър Алън през 2010г., когато тя създава фейсбук група, посветена на него.

Но защо тези видеоклипове започнаха да набират подобна популярност?

Хората обичат обичат съня си – може би повече от всичко. Страдащите от безсъние са намерили спасителна лодка в ASMR – помага им да се отпуснат и най-накрая да заспят. Други пък, и може би това е най-голямата категория, просто си се кефят на това странно усещане.

Има и трета категория – честно казано, подобни клипове са рай за средностатистическия интернет крийпър. Нека да не мислим за това.

ASMR общността се продължава да се разраства. Една от най-популярните ASMR артисти, която се подвизава под името GentleWhispering, в момента има повече от 600 хил. последователи, а каналът й – 193 милиона гледания.

А хората си падат по тези неща до такава степен, че вече се правят ASMR версии на други популярни YouTube видеа – например разопаковане на техника, обучения за гримиране или дори показване на колекции от бижута.

Каква ще е съдбата на тази мания предстои да разберем.

 
 
Коментарите са изключени