shareit

Нова вълна на боеве в Нагорни Карабах

| от chronicle.bg |

Азербайджан обяви едностранно спиране на огъня в сепаратисткия район с етнически арменци Нагорни Карабах. При снощните боеве с тежка артилерия и танкове между двете страни, които продължиха и рано тази сутрин, загинаха над 30 души, а един азерски хеликоптер бе свален.

Баку спира огъня, тъй като в последните часове за това призоваха Русия, САЩ, Германия и други държави. Засега не е ясно дали ще има мирни преговори за активирания конфликт, който започна след обявяването на независимост на арменската общност в началото на 90-те и последвалата война с над 30 000 жертви.

Според арменските бунтовници от Нагорни Карабах „ожесточените сражения“ продължават по фронтовата линия.

„В отговор на настоятелните призиви на международните структури и в резултат на миролюбивата политика на държавата въоръжените сили на Азербайджан едностранно прекратяват контраатаките и ответните мерки против неприятеля на окупираните територии и вземат решение за започнат организационни мероприятия по укрепването на отбраната на освободените територии“, съобщи Министерството на отбраната в Баку.

В случай на продължаване на арменските „провокации и обстрел“, въоръжените сили на Азербайджан ще отговорят с всички необходими средства.

 
 
Коментарите са изключени