НОЩ/Пловдив: три „бели нощи“, в които ще видите всичко

| от chronicle.bg |

Творчески ателиета, изложби, музеи, поезия, съвременно изкуство – с една дума всичко, попадащо под широката шапка на „храна за душата“. Това е тринадесетото издание на нощта на музеите и галериите в Пловдив, което ще се проведе на 15,16 и 17 септември.

Едно от културните събития на годината и знаково за града се провежда от 2005 година и в годините претърпява своята еволюция, за да се нарича днес с краткото и запомнящо се „НОЩ/Пловдив“ – фестивалът, който не само привлича хората към музеите, но и дава платформа на множество млади и иновативни артисти.

Днес ви запознаваме с двама от тях.

Untitled

Фелия Барух е фотограф, който предлага бягство от селфи културата и авторежисурата на собствения образ. Нейната фотография е поглед към света, който едновременно пазим в тайна, но и копнеем да покажем на света. В рамките на Нощта всеки може да стане част от този процес. „Черната кутия“ е фотографска изложба на портретите на Фелия, която за събитието се превръща и в отворена лаборатория. В нея всеки може да получи индивидуални портрети и да се види в светлина, която честно не подозира, че показва на света.

Какво търсиш в един модел?

Обикновено той търси мен.

Как успяваш да спечелиш доверието му?

Моделът трябва да е еднакво заинтригуван от фотографа. Танго се танцува от двама.

Какво виждаш през обектива?

Истината.

Какво се крие в твоята черна кутия?

В Нощ/Пловдив тя е малко по-различна. Изненада.

Добрият портрет е този, който…?

Tози, в който си ти. Този, който разказва история без думи.

Фотографията ти помага да…?

Се крия зад щит. Да съм аз.

Какво ще ни каже твоят собствен портрет?

Това е част от изненадата в Пловдив.

-Veronika Tzekova_koCHETATa

Вероника Цекова е от онези хора, които обичат да си играят с най-силното оръжие на човека – словото. Именно то е основата на шарената й идея да комбинира много езици и думи, от които публиката да създаде поезия. Мястото са известните „копчета“ (малките кръгли седалки) пред сградата на Общината в Пловдив. От комбинацията на срички (понякога на различни езици) авторката визуализира един нов подход към езика като форма на комуникация и носител на съдържание.

Чуждият език е…?

Още едно око.

Трите думи, които те описват най-добре са…?

А

Ч

О

В

Е

К

Х

А

Н

А

Т

Р

А

Т

А

М

О

Р

Е

С

Х

О

Л

О

Д

И

Н

Т

У

И

Ц

И

Я

М

Б

О

Л

И

Т

Я

Е

В

С

Л

Е

Ф

И

Н

Т

Е

Р

Е

С

З

В

У

К

Ф

Л

О

Ц

И

М

П

Р

О

В

И

З

И

Р

А

М

Р

А

С

О

Т

А

Л

К

А

Т

Д

В

И

Ж

Е

Н

И

Е

И

Д

А

Н

С

В

Е

Р

О

Р

Е

В

Ъ

П

Р

О

С

М

А

Ж

Н

Е

А

С

Т

А

Е

Х

А

О

Р

Ц

Й

Л

И

Н

Т

Е

Р

В

Е

Н

Ц

И

Я

С

Т

И

Ю

П

О

А

М

Б

И

В

А

Л

Е

Н

Т

Н

О

С

Т

У

М

Г

А

Р

О

М

А

Н

О

Б

М

Я

Н

А

М

Р

С

Ъ

О

В

Й

Л

Я

Р

О

Е

Ж

К

С

Х

И

А

Д

П

Ъ

Т

У

В

А

Н

Е

А

Х

О

Р

Е

А

Л

Н

О

С

Т

О

Т

С

П

О

Т

Л

И

Л

И

Д

П

О

И

З

К

К

Р

Е

С

Т

П

О

Ф

И

К

Ц

И

Я

О

К

А

Т

И

С

М

И

С

Ъ

Л

Н

С

В

О

Б

О

Д

А

С

А

Г

Ж

К

Р

Н

В

Ю

П

О

Б

Е

Т

Б

О

П

О

Т

О

К

И

Г

А

П

Щ

Р

Ь

Х

О

К

Н

А

Б

Л

Ю

Д

А

Т

Е

Л

Т

Н

Н

О

Г

О

Д

О

Н

Е

Б

И

Д

Е

И

Д

Н

О

С

В

Ю

Т

Е

М

Ю

Б

О

В

Е

Х

Р

Е

В

С

П

Е

К

Т

Ъ

Р

О

Р

И

Н

Т

Е

Р

Н

Е

С

Е

Р

И

О

З

Е

Н

А

Б

О

Т

Ч

О

С

Т

Р

А

З

Л

И

Ч

Н

О

Ч

Н

О

Т

А

Р

К

Ц

А

Ф

Л

Ъ

Б

К

А

Ч

З

К

О

С

М

О

С

О

Т

Д

П

Л

О

На какъв език ще ги кажеш, освен на български?

Който дойде пръв. В главата ми обикновено е супа от езици.

Първата ти асоциация с думата „поезия“?

gedICHt, poeTRY, inTELLigence …

С какво свързваш „копчетата“ пред Общината?

с копЧЕТАТа.

Пловдив за теб е градът на…?

предизвикателс

тво

рчество

 
 

Култовите персонажи от началото на телевизията до днес

| от chronicle.bg |

Когато телевизията се появява в средата на миналия век, всички медии изпадат в паника, най-вече киното. Телевизията ще ги убие. Пресата, печата като цяло, киното. Всичко вече е достъпно за обикновения човек, той може да върши няколко неща едновременно, докато гледа филм, слуша новини или музика. Може би само рекламният бизнес се радва, че ще достига до много по-голяма аудитория и ще разполага с много повече средства, предимно визуални.

То не било толкова страшно. И вестници имаме още, и книги имаме, и радио що-годе още имаме, а пък киното – то пак си е добре.

За наше щастие телевизията ни е дала едни от най-добрите художествени продукти под формата на сериали. А добрият сериал, в повечето случаи, неминуемо води до ярки герои, които оживяват отвъд екрана и частица от тях започва да живее в нас самите.

Феновете разбират какво е да мислиш за доктор Хаус, часове, дни, месеци след като сезонът е приключил. Или какво е да откриваш прилики между The X-Files и реалния живот. Или когато си бил дете, и си гледал за първи път „Спасители на плажа“, а след това си мечтал да срещнеш я Дейвид Хаселхоф, я Памела Андерсън на плажа в Несебър. Или пък баба ти, която се възмущава от Стефани Форестър и въздиша по Рич… Хубави времена бяха.

Днес е световният ден на телевизията. Тя е всеобхватно поле. Благодарни сме й за хиляди неща. За детството, за информацията. Дразним й се, че ни манипулира и все говорим как „не гледаме телевизия“. Е не е точно така! Сериали гледате все пак.

На световния ден на телевизията си припомняме малка част от любимите ни телевизионни персонажи. С тях отраснахме, с тях се смяхме и дори днес се усмихваме, когато се сещаме как бързахме да се приберем, за да ги гледаме. Чувствайте се свободни да добавите и вашите предложения като коментари. Ще ги включим след това в нашата галерията.

 
 

Внучката на Грейс Кели e готина точно колкото баба си

| от chr.bg |

През 1998 година, когато дъщерята на Грейс Кели – принцеса Стефани, роди третото си дете, Камил, нещо липсва от акта й за раждане, а именно – името на бащата. Тръгват слухове, че той е бившият бодигард на Стефани Жан-Реймонд Готлиб. Това, а и самата липса на записан баща, гарантира, че Камил няма никога да застане на трона на Монако. Полубрат й и полусестра й, Луис и Паулин Дукрет, са съответно 12-ти и 13-ти на опашката.

Камил в момента е на 19 и открито е взела носи фамилията на баща си – Готлиб. Тя отбеляза и рождения му ден със снимка в Инстаграм, на която са двамата до хаштага #TelPereTelleFille – от фрнски „Какъвто бащата, такава и дъщерята“.

 

The best part of me

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

The best part of me Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

Въпреки, че има сините очи и русата коса на баба си, Камил притежава собствен стил. Тя носи татуировки по тялото си и 3 годни живее в цирка, докато майка й излиза с дресьор на слонове. Въпреки това и Камил и Грейс Кели споделят еднакво силна любов към животните.

 

Best Friends or Twins ?

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

Fluffy selfie

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

The same person but not the same pose

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 
 

Елизабет II и Филип отбелязват платинена сватба

| от chronicle.bg |

Британската кралица Елизабет II и съпругът й – Единбургският херцог Филип отбелязват днес платинена годишнина – 70 години от сватбата си.

Никой от предшествениците на сегашната кралица на британския престол не е отбелязвал толкова голяма годишнина от семейния си съюз. Още през октомври Бъкингамският дворец даде да се разбере, че не се предвиждат никакви публични тържества по повод годишнината. 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще останат на днешния ден в замъка Уиндзор.

Телевизия Скай Нюз обяче съобщи, че все пак ще бъде организирано празнично тържество за най-близките приятели и членове на кралското семейство. В събота Бъкингамският дворец разпространи официална снимка на 91-годишната кралица и 96-годишният й съпруг във връзка с тяхната „платинена сватба.“

 
 

Най-мокрите модели на бански от Instagram

| от chronicle.bg |

Навън вече е студено, гадно, мокро (в лошия смисъл), хората са намръщени, а на всичкото отгоре скоро ще завали и сняг. И така в следващите в няколко месеца. Изминалото и следващото лято изглеждат все по-далечни. Лятото обаче, дори в идните месеци, може да бъде една идея по близо, ако следваме най-секси моделите на бански… в Instagram. Какво по-лесно (и приятно) от това?

Тези жени никога не пътуват само с един бански в сака. Защото това облекло им стои нечовешки секси. И разбира се, защото изкарват пари от това.  За нас е повече от приятно да ги виждаме в различни бански костюми. Именно те са инфлуенсърите, които откриват следващото модерно облекло за лятото.

В случай, че искате да помечтаете за лятото, банските, плажа, морето и хубавата плът, сме подбрали най-секси моделите на бански в Instgram. Едва ли ще навреди на някого да ги последва – на нас със сигурност не ни навреди. Вижте в галерията горе жените, които превърнаха ваканциите си в печеливш бизнес.