shareit

„НОЩ/Пловдив“ обяви нулева година

| от chronicle.bg |

„НОЩ/Пловдив“ е може би най-важното културно събитие за Града на тепетата, което се провежда вече 14 години. Три дена всеки септември, множество изложби, ателиета, пърформанси и артисти от световно равнище. Тази година обаче културата се изправя срещу силата на държавната администрация.

Резултатът – преди дни стана ясно, от изявление на организаторите – фондация „Отворени изкуства“, че фестивалът „НОЩ/Пловдив“ обява нулева година и следващото издание ще се проведе през 2019 г.

Спорът между организаторите на фестивала и общината започна през февруари. Заради проточилите се конфликти е изгубено време за подготовка, което не може да бъде компенсирано в оставащите месеци. Това води до отмяна на тазгодишното провеждане на „Нощ/Пловдив“.

Вижте пълното становище на фондация „Отворени изкуства“:

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА” ВЪВ ВРЪЗКА КУЛТУРНИЯ ФЕСТИВАЛ НОЩ/ПЛОВДИВ 2018 ГОДИНА

Скъпи приятели на НОЩ/Пловдив,

През февруари 2018 година фондация „Отворени Изкуства”, като организатор на НОЩ/Пловдив, беше изправена пред изпитание, което беше истинско предизвикателство за нашия екип в момент на активна подготовка на събитието за настоящата година. Взехме решение, което да съхрани характера на събитието и да продължим напред с организацията му.

В реакция на това получихме истинска подкрепа от широката общественост, медии, участници в събитието, представители на артистичната сцена, фенове на събитието от Пловдив, страната, чужбина, от нашите спонсори и партньорски организации, на които благодарим.

За наше съжаление предизвикателствата не спираха и подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив беше нарушена отново през март 2018 година с нова вълна от провокации. Те вече поставиха по-сериозния въпрос за бъдещето на НОЩ/Пловдив и нейната организация като цяло.

В реакция на това Отдел „Култура и Туризъм” на Община Пловдив и ОФ „Пловдив 2019”, които също бяха индиректно замесени в казуса, изпратиха към фондация „Отворени Изкуства” становища в края на март, в които колегиално се поощрява и насърчава работата на фондацията и нейния проект НОЩ/Пловдив.

От днешна перспектива фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Във връзка с това забавяне и създалия се климат около подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив, фондация „Отворени Изкуства” обявява нулева година за събитието през 2018 година. Надяваме се на спокойна работа и възможност нашият екип да насочи усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, когато Пловдив е Европейска Столица на Културата. Предвидените дати за НОЩ/Пловдив 2019 са 13,14,15 септември.

Веселина Сариева,
директор на Фондация „Отворени Изкуства”
10 април 2018

 
 
Коментарите са изключени