shareit

НИКМИ затвориха улица в квартал „Стрелбище“

| от chronicle.bg |

От НИКМИ АД затвориха улица „Майор Първан Тошев“ и отсякоха дърво в столичния квартал „Стрелбище“, където строителната фирма възнамерява да вдигне 43-етажен небостъргач на мястото на зелена площ в района. До момента жителите на квартала са изпратили до институциите 2118 подписа в жалба срещу намерението на компанията.

„Нито една институция не отговаря на нашите молби да се изяснят нещата. Търсихме районния кмет, главния архитект, обаждахме се на столичния инспекторат. Има решение на съда за подробния устройствен план, но това не е разрешение за строеж“, каза Ивайло Ачев, жител на кв. „Стрелбище“, в ефира на Нова телевизия.

Жителите на „Стрелбище“ се опасяват, че небостъргачът ще блокира трафика в квартала, ще замърси зелената площ, ще закрие гледката към Витоша и ще провокира абсолютен хаос в квартала. Те протестираха срещу заграждането на градинката, което се случи в 8ч. сутринта на 5 август.

стрелбище, готини хора

Инвеститорът обаче заяви, че иска да си обозначи мястото, защото това не е градинка за хората.

Протестиращите казаха, че са изпратили жалба до институциите, в която ги приканват да защитят Закона за устройството и застряване на Столична община. Именно съгласно този закон теренът, на който НИКМИ иска да строи, е обявен за зелена площ. Върховният административен съд (ВАС) обаче постановява, че този закон не важи по отношение на казуса.

 
 
Коментарите са изключени