Нежното чувство на Хосе Гонзалес

| от |

Хосе Гонзалес – роден в Швеция, но в корените си e абсолютен аржентинец – е точно онова, което ти трябва в края на есента.

Той е меланхоличен, нежен, тъжен, разплакващ и същевременно семпъл. Винаги съм смятала, че единственият изпълнител, който може да ме впечатли, стоейки само с китара на една гола сцена е Ед Шийрън. И съм била в жестока грешка.

В малкото студио „Орфей“, на ниската сцена, в приглушена светлина и само по китара, тениска и дънки, Хосе Гонзалес е като бог на мелодичния тон. На живо звучи така, както би трябвало да звучи всеки добър изпълнител – великолепно. Пее всичките си парчета, говори малко. Бандата, която се появява след първото му изпълнение на “Crosses”, е семпла като него. Първото, което прави впечатление, е, че подобно на самия Хосе и на музиката му, бандата, която е събрал, е като комбинация от най-доброто от двата свята, в които живее – Аржентина и Швеция.

Хосе Гонзалес пее най-добрите си парчета и всичко е акустика. Гласът му се лее из студиото, а акустичната му китара достига до всяка от порите ти. Хората, дошли на такъв концерт, не са много, но в малкото пространство изглеждат повече. Но ти ги гледаш с възхищение и леко любопитство. Вие делите обща тайна. Общо влечение. Обща страст. Човек говори за тези неща, повярвайте ми. Ти обсъждаш Хосе Гонзалес с трепет в сърцето и чуваш как и те го правят.

Хосе Гонзалес на живо е като изживяване от инди филм. Той е чаша вино и цигара с близка приятелка. Рисуване с тебешир на пода вкъщи, докато никой не те гледа. Той е изживяване като от сцена на „Мис Слънчице“, не случайно 70% от песните му са част от музиката на хиляди филми и сериали (моята първа „среща“ с него стана в сериала One Tree Hill.)

Изживяването Гонзалес да ти свири на живо „Heartbeats“ е като кино, в което искаш да останеш дълго. Като любовна история, която няма да ти се случи, но какво от това. Той е меланхоличен и същевременно не можеш да спреш да се усмихваш.

image1 (1)

И разбира се, „Heartbeats“ е финалът, след който Хосе Гонзалес се оттегля по начина, по който се е качил на сцената – тихо и спокойно. Част от публиката решава да напусне помещението и освобождава повече пространство, за да може да се приближиш до сцената.Никой не се блъска. Независимо от тъмнината, задуха, тясното пространство. Хората имат контакт с теб, но той не е груб.

След аплодисментите, Хосе Гонзалес се качва пак на сцената и пее още четири парчета на бис. Без да го караш, без да има нужда да изискваш, без да обясняваш. Без той да ти се обяснява. Просто се качва и казва: „Thank you, Sofia“ и започва да пее. Завършва триумфално с „Down The line“.

Хосе Гонзалес не е чашата чай, уиски, избери-си-питие на всеки. Но е моята. В голяма доза. Бих пила всеки ден от нея. Като жадна Алиса, която гони своя пеещ заек.   

 
 

11 книги, които трябва да прочетете през този живот

| от chronicle.bg |

Независимо дали сте от онези 53% българи, които твърдят, че „четенето не води до успех“ или сте „един от всеки четири българи“, които редовно поглъщат страници, има някои книги, които просто трябва да прочетете.

Може да не ви донесат милиони, както ще направи националната лотария, но със сигурност ще ви помогнат да се замислите как живеете и да достигнете по-лекичко до края на живота си.

В галерията сме сложили 11 от тях по наш избор. Реално не са само 10. По-скоро са 11 011. Някои от тях сигурно са скрити в прашасалите рафтове на библиотеките и чакат някой да ги преоткрие. Други окупират предните редове в книжарниците и се преиздават на всеки месец.

Това няма значение. Книгите са шорткът към чужди умове и други светове. Ползвайте го.

 
 

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

| от chr.bg |

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора – 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

“Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля”, прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания “Ново нордиск” – най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39% през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения. “За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента”, отбелязаха авторите на изследването.

 
 

„Дедпул 2″ оглави боксофис класацията на САЩ

| от chronicle.bg |

„Дедпул 2″ оглави боксофис класацията на САЩ с приходи от 125 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции.

Приходите са по-малко от тези на първия филм, който със 132,4 милиона постави рекорд за дебют на продукция, забранена за зрители до 18 години, но бяха достатъчни да изместят „Отмъстителите “ от челната позиция.

„Дедпул 2″ зае второ място в историята за дебют на филм, забранен за зрители под 18 години, и третото за годината след „Отмъстителите: Война без край“ и „Черната пантера“.

„Отмъстителите: Война без край“ слезе на второто място с приходи от 29 милиона долара, след като три седмици оглавяваше бокс-офис класацията на Северна Америка. Общите приходи от филма на вътрешния пазар са 595,4 милиона долара и 1,2 милиарда долара в чужбина.

Филмът вече зае петото място по приходи за всички времена в света. Третото място в бокс-офис класацията на Северна Америка с 12,3 милиона долара зае дебютният „Книга за възрастни“ с участието на Джейн Фонда, Даян Кийтън и Кандис Бъргън.

Челната петица се допълва от „Безкраен купон“ и „Проникновение“ с приходи съответно 7,5 милиона долара и 6,5 милиона долара.

 
 

Стана ясно защо птиците нямат зъби

| от chronicle.bg |

Защо птиците, които са преки наследници на динозаврите, са загубили зъбите си по време на еволюцията? За да може пиленцата да се излюпят по-бързо от яйцата и да имат по-големи шансове да оцелеят, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Съвременните птици имат човка без зъби, каквато са притежавали някои динозаври през мезозоя (251 млн.-65 млн. г. пр. н. е.). Бяха предложени редица хипотези, за да се обясни появата на човка без зъби у птиците. Някои учени са на мнение, че изчезването на зъбите позволило да се намали теглото на главата и да се улесни полетът.

„Това обаче не обяснява защо някои месоядни динозаври през мезозоя, които не можели да летят, нямали зъби, а човка“, заявиха учени от университета в Бон, Германия.

Най-често приеманата теза за изчезването на зъбите е свързана с промени в хранителния режим у птиците. Това улеснило оцеляването им при масовото измиране на видове преди 65 милиона години, предизвикано от падане на астероид, който променил климата на планетата.

Учените от университета в Бон предложиха нова хипотеза, свързана със стратегията за репродукция на динозаври птици и продължителността на инкубационния период на яйцата.

Новата хипотеза е базирана върху неотдавнашно изследване на американски палеонтолози, които констатираха бавния инкубационен период на динозавърски яйца.

Той продължавал няколко месеца, като този при примитивните влечуги, докато продължителността му при съвременните птици е значително по-кратка, от десетина дни до няколко седмици.

Причината за това е в зъбите – при динозаврите поникаването им отнемало около 60 процента от времето, свързано с инкубационния период.

„Ембрионът трябвало да изчака в яйцето да приключи поникването на зъбите“, поясниха учените. Яйцата са предпочитана от хищниците плячка.

Съкратеният инкубационен период, позволяващ по-бързо излюпване на пиленцата, осигурил важно еволюционно предимство.

Резултатите от изследването са публикувани в Biology Letters.