shareit

Неща, които НИКОГА да не споделяте във Facebook

| от chronicle.bg |

Социалната мрежа сближава, нали?

Без да искаме обаче, често се оливаме, използвайки я, за да споделяме интимни детайли от личния си живот, неподходящи снимки или реплики. Да, всички, които виждат стената ви, са ви приятели. Част от тях обаче не поздравявате на улицата, ако се видите случайно, нали?

Не подценявайте Facebook – какъвто и гаф да направите, социалната мрежа го мултиплицира. Затова е добре да не забравяте, че интернет си е интернет. С други думи, колкото и да се радвате, че братовчедка ви е бременна, не го споделяйте на стената си. Поне не преди тя да е казала на бащата на бебето и на мъжа си.

Ето още няколко неща, които да НЕ правите онлайн.

1. Не споделяйте адреса на дома си

Това е нещо, което едва ли нормален човек би направил. В крайна сметка това е като да поканиш целия свят на гости. Спомняте ли си рождения ден на Доби?

Нека добавим и следното: Живеете в Дружба, в блок 275, етаж 3… И седмица, след като сте споделили това, заминавате за Бургас и шервате снимка от плажа. Нека сега помислим. Какъв е шансът, когато се върнете, всичките ви притежания да са „изчезнали“?

2. „Хора, майка ми е в менопауза!“

Не, не правете това. Както с новините за бременност, годеж, сватба… Ясно е, че се вълнувате от темата, но оставете човекът сам да прецени кога и как да го споделя. Ако Галя от съседния клас се развежда след 3 години съвместен живот със съученика ви Иван, също не е нужно да разказвате на всички.

3. Сега това тук чия ръка е?

Тази снимка може да ви се струва много забавна, но едва ли е толкова забавна на онзи пич от компанията ви, който в момента е положил дясната си длан в пространството под кръста на момиче, което не е неговото гадже. Освен това приятелката ви, с която си щраквате селфи, също може да не е доволна от зеленото по зъба си, нито от това, че майка й ще я види с пълна чаша вино в 5 следобед.

4. „Ако някой гласува за тези, ще го убия“

Запазете си крайните политически възгледи за себе си, не е нужно да споделяте всичко онлайн. Да, никой не отрича свободата на словото, но вижданията ви за различни раси и полове могат да ви костват работното място, бъдещето или да навредят на семейството ви. Подгответе се и за непрекъснати заплахи от тролове. Наистина ли искате това?

5. Вие сте троловете

Не е ок да заплашваш хора онлайн, независимо колко ужасни ви се струват действията им. Например, ако политик от определена партия каже нещо адски тъпо за отминал политически режим, не заплашвате жена му и децата му във Facebook. Нито баба му, майка му и други роднини. Това просто не е нормално.

6. „Кристиане, искам развод!“

Социалната мрежа не е арена, на която да разрешавате личните си проблеми. Ако се карате с гаджето или сте в центъра на тежък развод, споделяйте с близките си. На живо. Не искате целият Facebook да ви помни като оная, дето орева света, че я зарязва гаджето. Не е нужно учителката ви по рисуване от гимназията да знае колко кофти е бил сексът с Крисиан и колко се радвате за оная ку*ва Лора, при която се е изнесъл.

7. Шефът ми и днес се държи като задник

Да, не е трудно да си го представим – шефът ви наистина е такъв, а колегата, който седи до вас, носи винаги миризливи манджи за обяд и държи да ги яде в общата ви стая. Това да споделяте служебните си драми във Facebook обаче няма да помогне. Със сигурност обаче може да навреди.

8. Ким, спри се!

Ако не сте Ким Кардашиян, не го правете. Не споделяйте разголени снимки онлайн. Това е всичко друго, но не и секси.

9. Вижте какво обядвах!

Ако не сте блогър, който пише за храна, никой не го вълнува колко кетчуп слагате върху пържените си картофи.

10. Ето, номерът на банковата ми сметка е…

Независимо по какъв повод, не споделяйте подобна информация в социалните мрежи.

 
 
Коментарите са изключени