shareit

Непримиримият звук на Massive Attack

| от |

След 6 години абсолютна тишина и два концерта в България, както и около стотина по света, гигантите от Massive Attack се завръщат – там, където принадлежат – при по-добрата музика на новия век.

Някой някога беше казал, че живеем във времето на най-лоша музика и музикална култура от десетилетия. Но не и когато на света съществуват двойки, като Робърт Дел Найа и Грант Маршал – високи, сурови и остри, сърцето на трип-хоп дуото Massive Attack. Те звучат още по-добре, когато се съберат с Tricky, който е техен член в самото начало, младата хип-хоп група от Шотландия Young Fathers и Roots Manuva или Azekel.

Общото между всички тях е четиристепенното музикално гурме, което Massive поднасят на феновете си след гръмка 6-годишна тишина, под формата на EP. Името е Ritual Spirits и ако сте пропуснали великолепното видео с Розамунд Пайк, то със сигурност сте видели онова с танцуващата Кейт Мос.

Massive Attack са артисти, които не правят музика за масите и същевременно, когато си спомниш за задушаващата атмосфера и почти сигурната смърт, която се носеше из въздуха на входа на зала „Универсиада“ преди няколко години, ще си помислиш точно обратното.  Годината е 2010-а и Massive пеят за първи път у нас. Връщат се отново няколко години по-късно, за да изнесат поредното си визуално-музикално шоу.

И след това замлъкват. За да се преродят с Ritual Spirits.

С новото си EP, което за много фенове предвещава и нов албум, дуото от Бристол се завръща към корените си. А те датират още от 1988 година, макар окончателното избухване на трип-хоп формацията да е в средата на 90-те. Първото им парче, което много от нас помнят е безнадежният саунд на Teardrop, придружен от звънкия глас на Елизабет Фрейзър.

В един от епизодите на Bones, персонажът на Емили Дешанел, д-р Темпърънс Бренан казва: „Обожавам Massive Attack, те са перфектната симбиоза между добър звук и ясно политическо и обществено послание“. Сигурно няма по-добър начин, за да се опише музиката на гигантичните Massive. През годините те са направили много по-адекватни обществено-политически послания от много от политиците по родните ширини. И са го направили 10 пъти по-добре.

Новото им EP, дано наистина след него да следва пълен албум, съдържа точно четири парчета. В типичния стил на дуото, всяко едно от тях е в дует. За дебютния сингъл Take It There, към 3D и Daddy G се присъединява и Tricky – тримата поемат по отделни пътища през 90-те, за да се срещнат отново през 2016-а и да родят втория най-добър сингъл от ерата на новите Massive.

Massive Attack атакуват света на алтернативната музика по най-комерсиалния начин. Те не правят промоция, нито обявяват нещо на всеослушание, просто пускат Take It There, като почти веднага правят и клип към него, за който канят актьора Джон Хоукс. Клипът естествено е със социално послание, иначе това не биха били Massive Attack.

Бавното завръщане на Massive Attack започва още тогава, месецът е януари. Ritual Spirit вече е излязъл, но не e добил мощта, която притежава в момента. Take It There минава някак по-незабелязано, измежду редовете на алтернативната музика. Въпреки Tricky, въпреки фамозния Джон Хоукс, който е роден да играе повредени и счупени хора, сякаш. Макар да е в клип, неговото участие в музикалното пиршество на Massive, e като за награда.

Дуото не се спира и има-няма месец по-късно „филмира“ и втория си сингъл от Ritual Spirits – Voodoo in my Blood. Този път в главната роля е поканена Розамунд Пайк. Изпълнението на Пайк във видеото се доближава до великолепната психопатия, която тя направи в „Не казвай сбогом“. Розамунд носи британската си класа по празен осветен тунел гордо, а жадният й поглед и дългите й крака, които се мятат безпомощно в един момент във видеото, когато тя се сблъсква с робота, който е метафора на модерните технологии, са буквално пленителни под тежките звуци на Massive и младите Young Fathers. Ето това е моментът, когато всички забелязват, че дуото от Бристол не е загубило и грам от визуалното си и музикално звучене, а само е пораснало, за да се прероди в по-добра версия на себе си.

Трета поред, преди няколко седмици, беше Кейт Мос. Култовият модел на 90-те и мокра фантазия на мнозина мъже и в момента, вие тялото си под звуците на третия сингъл от EP-то, който носи и неговото име – Ritual Spirit. От общо трите излезли парчета до момента, това безспорно е най-успешното.

Четвърто видео ще има, не се съмнявайте в това. И отново ще е със звезда от ранга на Хоукс, Пайк и Мос.

Ritual Spirit не е просто EP, с което най-успешната трип-хоп банда на новото време, се завръща на музикалната сцена. То е кино-музикална еуфория, която трябва да се гледа и слуша. На repeat. А след нея чакаме и албум. 

 
 
Коментарите са изключени