shareit

Непредвидими резултати дни преди вота в Гърция

| от chronicle.bg |

Гръцката лява радикална партия СИРИЗА има подкрепа от 28 на сто и изпреварва с 4% консервативната Нова демокрация, за която биха гласували 24% от избирателите.

Това показаха резултати от социологическо проучване на агенция ПроРата, поръчано от левия вестник „Ефимерида тон синтактон“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анкетата е първата, която отчита реакциите на избирателите след заключителния телевизионен диспут в понеделник между двамата партийни лидери – Алексис Ципрас и Евангелос Меймаракис.

Тя дава различни резултати от проучванията през последните две седмици, повечето от които показваха изравнени позиции на двете партии.

Резултатите от предстоящите в неделя избори в Гърция изглеждат още по-непредвидими, след като лидерите отхвърлиха възможността да работят заедно и изглежда не можаха да убедят колебаещите се гласоподаватели по време на дебата.

Възможността за широка коалиция между двете партии, една от досегашните опции, избледня след като Меймаракис каза, че СИРИЗА е добре дошла да се присъедини към групата на Нова демокрация, но отхвърли възможността за споделяне на властта с Ципрас.

Гръцката консервативна партия „Нова Демокрация“ води с 1,4% пред управляващата радикална политическа сила СИРИЗА, сочи пък проучване на Metrisi за вестник Eleftheros Typos.

Социологическото проучване дава 28,5% на „Нова Демокрация“ преди вота в неделя, докато СИРИЗА събира 27,1%.

 
 
Коментарите са изключени