shareit

Неочаквани предпоставки за ранна смърт

| от chonicle.bg, по Independent |

Пушенето убива, алкохолът също, мазното е вредно за сърцето, да не говорим за всички възможни чипсове и джънк фууда.

Ново изследване обаче показва, че има редица малки опасности, скрити във всекидневието ни, за които не подозираме – като съня и заседяването.

Оказва се, че седенето на стол за повече от седем часа на ден или сънят, по-дълъг от 9 часа, са особено вредни, комбинирани с други рискови фактори.

Учените са вписали тези дейности в списък за дейности, които повишават риска от преждевременна смърт. Те са шест: пушене, алкохол, диети, физическа активност, заседналост, сън.

Данните са публикувани в седмичното издание PLOS Medicine. Авторите посочват, че сами по себе си рисковите дейности не са фатални, но комбинирани с други в списъка, увеличават многократно риска от ранна смърт.

Пушенето е най-рисковият фактор в списъка на учените. Тези, които пият повече от 14 алкохолни питиета седмично, не увеличават шансовете си за преждевременна смърт, но ако това бъде комбинирано с пушене, шансовете се утрояват. Същото се отнася и за прекаляването със съня или недостига му – това увеличава шансовете от ранна смърт близо 5 пъти.

В проучването са участвали над 230 000 души на възраст над 45 години. То е проведено в период от 6 години.

 
 
Коментарите са изключени