shareit

Ненчев внася проекта за нов тип боен самолет до месец

| от |

До 30 юни внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на парламентарната комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Ненчев съобщи, че е постигнат консенсус за отремонтирането на „няколко МиГ 29″, които ще бъдат необходими докато бъде придобит новия. „Имаме опция до средата на следващата година с наличните ресурси, разбира се. Положението е тревожно в авиацията не бива да има никакво съмнение, но имаме воля да решим всички въпроси“, заяви министърът. Той съобщи, че ние сами с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. „Имаме тази възможност“, каза Ненчев.

„Към момента единственият начин, ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е това да стане със самоинициатива и удължване на ресурса на двигателя на самолет МиГ 29 изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на Министерството на отбраната“, каза командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Той посочи, че това е огромна отговорност. „Поема я командването на ВВС, но отговорността и риска най-вече се носи от нашият летателен и инженерно технически състав“, заяви генералът. Командирът на ВВС подчерта, че това нещо си има цена и има ясен ангажимент от министъра на отбраната. „Така както тези летци и инжинерно-техническият състав ще поемат своята голяма отговорност, така съответно и МО и държавните институции, има такива гаранции, че ще направят всичко възможно ние да не прекъсваме това дежурство от догодина“, заяви командирът. Той посочи, че няма спор, че единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет и дежурство по Air Policing това е незабавно стартиране на проекта за нов тип боен самолет.

Радев очаква инициираща заповед от горестоящите, с която да стартират процеса по удължаване на ресурса на МиГ. Това не означава ремонти. Систематичното недофинансиране на изтребителната авиация в продължение на много години, нестартирането на проекта за нов самолет изправя ВВС пред липсата на друг изход. „Или трябва да спрем дежурство или трябва да предприемем нещо“, каза командирът на ВВС. Той не каза колко МиГ 29 летят в момента, но призна, че бройката не е достатъчна. „Затова нашият летателен състав застарява, затова не можем да подготвим млади летци, но аз разчитам,ч е решенията, които се взеха днес и на Съвета по отбрана и на комисията по отбрана са добри, те са обнадеждаващи“, посочи генерал-майор Радев. Той е категоричен, че МиГ 21 няма да се включи в охраната на въздушното ни пространство. Командирът на ВВС не се съгласи с тезата, че с това решение може да се каже, че политическото ръководство си измива ръцете във ВВС. „Мога да ви кажа, че инициативата за удължаване на ресурса си е на командването на ВВС, когато говорим за споделяне на отговорност, това вече е друго, но ние в момента нямаме никакъв друг изход“, заяви генералът. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени